Leikkipaikka

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Yhdistelmäleikkiväline pienille lapsille

Leikkipaikka on leikkimiseen tarkoitettu alue, joita voi olla sekä ulkona että sisällä. Leikkipaikalla voi olla leikkikaluja tai leikkimiseen tarkoitettuja esineitä. Leikkipaikkoja on usein koulujen ja päiväkotien pihoilla. Niitä on myös monissa kaupoissa ja ravintoloissa ("leikkinurkka"), joissa osassa on järjestetty myös ulkopuolinen valvoja. Ulkona olevia julkisia kaikille koko ajan avoimia leikkipaikkoja kutsutaan useimmiten nimillä leikkikenttä tai leikkipuisto.

Leikkikentät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Leikkikenttä on rajattu alue, jossa on monenlaisia leikkivälineitä, kuten esimerkiksi keinu, kiipeilyteline, liukumäki ja hiekkalaatikko. Joidenkin leikkikenttien yhteydessä voi olla välineetön hiekka- tai sora-alue sekä koirien ulkoiluttamisalue.

Leikkipaikan välineistöä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hiekkalaatikolla muovataan hiekasta muotoa. Hiekka pysyy paremmin koossa ja muodossaan kun sen kastelee vedellä. Leikkipaikoilla on usein keinu, jossa voi keinua. Keinussa voi ottaa vauhtia itse tai avustettuna. Kiipeilytelineillä kiivetään ja roikutaan käsien tai jalkojen varassa. Hyvin varustetuilla leikkipaikoilla voi olla jopa majoja. Muita yleisimpiä leikkipaikalle rakennettuja laitteita ovat karusellit, jossa leikkijät potkivat jaloilla vauhtia saadakseen karusellin pyörimään pitäen kiinni karusellin käsikahvoista. Laitteessa voi olla useampia yhtäaikaisesti.

Leikkikenttä