Hiekkalaatikko (leikkipaikka)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee hiekkalaatikkoa leikkipaikkana. Muita tietosanamerkityksiä on lueteltu täsmennyssivulla. Wikipedian hiekkalaatikko on sivulla Ohje:Hiekkalaatikko.
Hiekkalaatikko
Lapset leikkimässä hiekkalaatikolla

Hiekkalaatikko on lasten leikkipaikka, jossa voidaan leikkiä hiekkaleikkejä esimerkiksi hiekkalapion, sangon ja hiekkamyllyn kanssa. Hiekkalaatikkoja rakennetaan esimerkiksi useimpiin leikkipuistoihin ja päiväkotien pihoille. Myös kerros- ja rivitalopihojen leikkipaikkavarustuksiin kuuluu usein hiekkalaatikko. Hiekkalaatikkoja on myös pientalojen pihoilla.

Hiekkalaatikko on yleensä nelikulmainen, puusta valmistettu ja sen reunojen korkeus alle 20 senttimetriä. Hiekkalaatikkohiekka on laadultaan muuraushiekkaa, joka on raekooltaan 0–5 millimetriä. Hiekkalaatikon alla voidaan pintamaan ja hiekan erottimena käyttää suodatinkangasta. Hiekkalaatikon alla voidaan käyttää raekooltaan 5–12 mm olevaa sepeliä ja salaojitusta, jotta sadevesi ei jäisi hiekkalaatikkoon.

Terveyssyistä lemmikkieläimet tulee pitää poissa hiekkalaatikolta, eikä likaista lunta tulisi talvella kolata tai aurata laatikon päälle. Suojaksi voi hankkia päälle levitettävän peitteen. Leikkipaikan hiekka tulisi suositusten mukaan myös vaihtaa määräajoin, ettei siihen kertyisi ihmiselle haitallisia pieneliöitä ja mikrobeja.[1]

Kotipihojen tarpeettomaksi jääneen hiekkalaatikon voi muokata esimerkiksi kasvimaaksi.[2]

Hiekkalaatikko keksittiin 1800-luvun puolivälissä monipuoliseksi ja pienillekin lapsille sopivaksi leikkivälineeksi.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pekka Sivukari: Hiekkalaatikon hiekka ei vaihdu itsestään 16.6.2012. Yleisradio, yle.fi. Viitattu 30.7.2016.
  2. Hanne Leiwo: Vanhasta hiekkalaatikosta saa hyvän kasvimaan 27.4.2014. Yleisradio, yle.fi. Viitattu 30.7.2016.
  3. A Brief History of the Sandbox (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]