Fraser Island

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fraser Island

Fraser Island nähtynä Indian Headista.

Muut nimet
K’Gari
Sijainti
Merialue
Korkein kohta
244 mView and modify data on Wikidata
Pinta-ala
1 840 km²
Väestö
Asukasluku
152 ()[1]View and modify data on Wikidata
Suurin kaupunki
Luokitus
Australian kansallinen kulttuuriperintöluettelo ()[2]View and modify data on Wikidata
Kartta

K'Gari, aiemmin Fraser Island on 1 840 neliökilometrin laajuisena maailman suurin hiekkasaari. Se sijaitsee Australian itärannikolla Queenslandissä noin 200 kilometriä Brisbanesta pohjoiseen. Saari valittiin Unescon maailmanperintökohteeksi vuonna 1992. K’Gari tulee butchullien kielestä ja se tarkoittaa paratiisia. Eurooppalaisten uudisasukkaiden tulo saarelle hävitti alkuperäiset asukkaat ja nykyään siellä ei elä ainuttakaan aboriginaaliheimoa.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Noin 122 kilometriä pitkä Fraser Island sijaitsee Queenslandin kaakkoisrannikolla 180 kilometriä Brisbanesta pohjoiseen. Sen erottaa mantereesta 5–10 kilometriä leveä Great Sandy Strait -salmi.[3] Fraser Island on maailman suurin hiekkasaari, ja sen pinta-ala on 1 840 neliökilometriä. Saari on muodostunut satojen tuhansien vuosien aikana hiekasta, jota on kulkeutunut tuulien, aaltojen ja merivirtojen mukana Australian kaakkoisosista ja jopa Etelämantereelta saakka. Australian itärannikolla on useita samalla tavalla muodostuneita hiekkasaaria South Stradbroke Islandista Fraser Islandiin, jossa hiekka kasautui vulkaanisen toiminnan seurauksena kohonneille matalille kallioille.[4]

Fraser Islandin maisemaa hallitsevat useat osittain päällekkäiset dyynit, joista vanhimmat ovat ainakin 700 000 vuotta vanhoja.[4] Saarella on ainakin kahdeksan dyynijärjestelmää, joista nuorimmat puolestaan ovat alle 10 000 vuotta vanhoja.[5]

Fraser Islandin makean veden järvet ovat maailman puhtaimpien joukossa. Suosituin näistä järvistä on Lake McKenzie, joka on sisämaassa Eurongin pikkukaupungin vieressä. Järven ranta on lähes puhdasta piidioksidia.

Fraser Islandin ilmasto on merellinen ja subtrooppinen, ja päivän keskilämpötila vaihtelee 14,1 asteesta 28,8 asteesta. Sademäärät ovat korkeita, ja eniten sataa korkeimmilla dyyneillä saaren keskellä, missä sadanta voi olla 1 800 millimetriä vuodessa.[5]

Luonto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fraser Islandin kasvillisuus on monipuoliesta rannikkonummeista subtroppisiin sademetsiin. Saari on ainoa paikka maailmassa, jossa sademetsää kasvaa dyyneillä yli 200 metrin korkeudessa. Saarella on nummien ja sademetsien lisäksi kaksi muuta merkittävää kasvillisuusaluetta, rannikkometsä ja korkea eukalyptusmetsää. Saaren saniaislajisto on erityisen merkittävä, sillä sieltä löytyy noin 50 saniaislajia tai -muunnelmaa.[5]

Dingot ovat saarella yleisiä. Nämä eläimet ovat viimeisiä puhtaita dingoja. Ristisiitosten estämiseksi koirien tuonti saarelle on kiellettyä.

Turismi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saarelle pääsee lautalla ja saarella saa ajaa ainoastaan nelivetoisella autolla. Saarelta löytyy useita leirintäalueita, joilta on näköala merelle ja ryhävalaiden muuttoreiteille. Fraser Islandilla on myös suljettuja alueita, joilla kasvillisuutta ennallistetaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Fraser Island. UNEP-WCMC, 5/2011. World Heritage Information Sheets (zip) (viitattu 7.7.2013). (englanniksi) (Arkistoitu – Internet Archive)
  • Cooper, Malcolm & Erfurt-Cooper, Patricia: From Sand Mining to Sand Bashing in About 30 Years. TeoksessaCarlsen, Jack & Butler, Richard (toim.): Island Tourism: Sustainable Perspectives. Wallingford: CABI, 2011. ISBN 978-1-84593-679-2. Google-kirjat (viitattu 7.7.2013). (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 2021 Fraser Island, Census All persons QuickStats | Australian Bureau of Statistics (viitattu ). Tieto on haettu Wikidatasta.
  2. http://data.gov.au/dataset/2016-soe-her-aus-national-heritage. Tieto on haettu Wikidatasta.
  3. Fraser Island, s. 1.
  4. a b Cooper & Erfurt-Cooper, s. 29–30.
  5. a b c Fraser Island, s. 2–3.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Fraser Island.
Tämä saariin tai saaristoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.