Royal Exhibition Building

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rakennuksen eteläistä julkisivua.
Australian parlamentin ensimmäinen istunto Tom Robertsin maalaukseen ikuistettuna.

Royal Exhibition Building (suom. Kuninkaallinen näyttelyrakennus) on rakennus Melbournessa, Australiassa. Se sijaitsee Carlton Gardens -puistossa keskustan liikekaupunginosan koilliskulmassa. Rakennuksen on suunnitellut Joseph Reed ja se valmistui vuonna 1880.[1]

Merkittävin rakennuksessa pidetty tapahtuma on ollut Australian parlamentin ensimmäinen istunto 9. toukokuuta 1901. Virallisen avajaisen jälkeen parlamentti muutti Victorian osavaltion parlamenttitaloon, ja osavaltiohallitus vielä silloin nimellä Exhibition Building tunnettuun rakennukseen.

Kuningatar Elisabet II antoi rakennukselle lisänimen "Royal" ("Kuninkaallinen") vierailullaan vuonna 1984.

Rakennusta käytetään edelleen näyttelyihin, mutta se ei ole Melbournen suurin tai vilkkain. Melbournen yliopisto käyttää myös sitä luentojensa pitämiseen.

Royal Exhibition Building ja sitä ympäröivä Carlton Gardens listattiin UNESCOn maailmanperintölistalle vuonna 2004. Rakennus on viimeisiä 1800-luvulta säilyneitä suuria näyttelyrakennuksia.

  1. Gadd, Nick: The Royal Exhibition building of ’Marvellous Melbourne’: a history of cities in 50 buildings, day 10 The Guardian. 6.4.2015. Guardian Media Group. Viitattu 19.7.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä arkkitehtuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.