Sydneyn oopperatalo

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sydneyn oopperatalo
The Sydney Opera House
Sydney Opera House Sails.jpg
Sijainti Australian lippu Sydney, Australia
Koordinaatit 33°51′25″S, 151°12′55″E
Rakennustyyppi oopperatalo
Valmistumisvuosi 1973
Suunnittelija Jørn Utzon
Rakennuttaja Civil & Civic
M.R. Hornibrook
Urakoitsija Ove Arup & Partners
Omistaja Sydney Opera House Trust
Haltija New South Wales Ministry of the Arts.
Haus LennartHell.svg
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla
Oopperatalo rakennusvaiheessa.

Sydneyn oopperatalo on vuonna 1973 valmistunut oopperatalo Sydneyssä Australiassa. Se on yksi 1900-luvun omaperäisimmistä ja kuuluisimmista rakennuksista.

Rakennuksen on suunnitellut tanskalainen arkkitehti Jørn Utzon, joka kuitenkin jätti työn kesken kuusi vuotta ennen rakennuksen valmistumista kustannusten huiman nousun vuoksi. Rakennuksen sisätilat suunnitteli australialainen arkkitehti, ja ne osoittautuivat jo alun pitäen epäonnistuneiksi. Korjauskuluiksi on vuonna 2009 arvioitu 350 miljoonaa euroa.[1]

Oopperatalo sijaitsee Sydneyn satamassa lähellä valtaisaa Sydney Harbour Bridgeä Bennelong Pointissa, jossa se muodostaa rakennuksena ja yhdessä lähiympäristön kanssa Australian julkisen kuvan ulkomaille. Vaikka matkailijat eivät välttämättä juuri ole kiinnostuneita oopperasta, heitä käy vuosittain tuhansittain tutustumassa oopperataloon.

Vierailevien teatteri- ja balettiesityksien lisäksi oopperatalossa toimivat Australian ooppera, Sydneyn teatteri ja Sydneyn sinfoniaorkesteri.

Oopperatalo valittiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 2007 merkittävänä 1900-luvun monumenttina, joka edustaa luovuutta sekä arkkitehtoniselta että rakennussuunnittelun kannalta.[2]

Kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sydneyn oopperatalossa on noin tuhat huonetilaa, joihin sisältyy viisi teatterisalia, viisi harjoitustilaa, kaksi pääeteistä, neljä ravintolaa, kuusi baaria sekä useita matkamuistomyymälöitä.

Oopperatalon ulkokatossa on 1 056 000 lasitettua valkoista marmorilaattaa, jotka on tuotu Ruotsista. Vaikka laatat on viimeistelty itsepuhdistuviksi, niitä on ajoittain huollettava ja vaihdettava. Rakennuksen sisätila on yhdistelmä australialaista vaaleanpunaista marmoria ja harjattua vaneria.

Viisi esityskäytössä olevaa salia ovat konserttisali (2 679 istumapaikkaa), oopperanäyttämö (1 547 istumapaikkaa), draamanäyttämö (544 istumapaikkaa), näytelmätalo (398 istumapaikkaa) ja studionäyttämö (364 istumapaikkaa).

Konserttisalissa sijaitsevat oopperatalon suuret urut, jotka ovat maailman suurimmat mekaaniset urut. Uruissa on yhteensä yli 10 000 pilliä.

Konserttisali sisältä

Avajaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oopperatalon avasi virallisesti Australian kuningatar Elisabet II 20. lokakuuta 1973. Televisioitu avajaisseremonia sisälsi muun muassa ilotulituksen ja Ludwig van Beethovenin 9. sinfonian esityksen. Ensimmäinen oopperaesitys oli Wagnerin Tannhäuser, jossa suomalaistenori Pekka Nuotio lauloi solistina.

Lisätietoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Australiassa kiistellään Sydneyn oopperatalon korjauksesta Yle.fi. Viitattu 5.9.2009.
  2. ICOMOS: Advisory Body Evaluation UNESCO. Viitattu 28.6.2007.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Sydneyn oopperatalo.