Purnululun kansallispuisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Purnululun kansallispuisto
Sijainti
Lähin kaupunki
Pinta-ala
2 397,23 km²
Asukasluku
15 ()[1], 13 ()[2]View and modify data on Wikidata
Hallinto
Nimi alkuperäiskielellä
Purnululu National ParkView and modify data on Wikidata
Tyyppi
Australian kansallispuisto, kansallispuisto,natural cultural heritage site (käännä suomeksi),suburb/locality (käännä suomeksi)View and modify data on Wikidata
Perustettu
Luokitus
Australian kansallinen kulttuuriperintöluettelo (d), Australian kansallinen kulttuuriperintöluettelo (d) ()[3]View and modify data on Wikidata
Hallinto
Department of Conservation and Land Management
Kartta

Purnululun kansallispuisto on kansallispuisto Länsi-Australian osavaltiossa Australiassa 2 054 kilometriä Perthistä koilliseen. Se valittiin vuonna 2003 UNESCOn maailmanperintölistalle [4]. Puisto on laajuudeltaan 2 397,23 km².

Purnululu on aboriginaalien antama nimi Bungle Bunglen vuorijonon hiekkakivialueelle. Vuorijono on kokonaan puiston alueella ja sen korkein kohta kohoaa 578 metriä merenpinnan yläpuolelle. Se on kuuluisa hiekkakividoomeistaan, joissa on epätavallisia ja silmiinpistäviä oranssia ja harmaita juovia, jotka aiheutuvat hiekkakivikerroksissa olevan saven pitoisuus- ja huokoisuusvaihtelusta. Oranssit juovat koostuvat hapettuneista rautayhdisteistä, jotka kuivuvat nopeasti, eivätkä näin sovellu syanobakteerien elinalustaksi. Harmaat juovat ovat kosteampia ja syanobakteerit kasvavat hiekkakiven pinnalla näillä alueilla.

Ampiaispesän muotoiset tornit ovat muodostuneet hiekkakivestä ja konglomeraateista. Nämä sedimenttimuodostelmat kerrostuivat 375–350 miljoonaa vuotta sitten. Vesisade on muokannut vuosimiljoonien aikana doomien muodot.

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Tyynenmeren alueeseen tai Australiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.