Fatima al-Fihri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Fatima Muhammad Al-Fihri (? – 880) (arab. فاطمة محمد الفهري‎, Fāṭima Muḥammad al-Fihrī; myös Oum al Banine, eli ”Kaikkien lasten äiti”) oli Muhammad Al-Fihrin tytär. Hän vaikutti Fèsissä, Marokossa, johon hän muutti Kairouanista, nykyisestä Tunisiasta. Suku tuli Länsi-Arabiasta alkuperältään Fihridsien sukua.

Nykyinen al-Karaouinen yliopisto perustettiin alun perin uskonnolliseksi madrasaksi 800-luvulla. Sen myyttinen perustaja on Fatima al-Fihri.

Vuonna 859 Fatima perusti Fèsiin moskeijan isältään perimillään rahoilla.[1] Moskeijan yhteydessä alkoi 1000-luvulla toimia madrasa, jossa opiskeltiin ulkoa islamilaista lakia. Opinahjo liitettiin vuonna 1963 Marokon koululaitokseen, jolloin moskeijan yhteydessä toiminut madrasa muutettiin Al-Karaouinen yliopistoksi [2][3]. Islamilaisessa kirjallisuudessa ja myös Unescon levittämänä tietona[4] Fatiman katsotaan perustaneen maailman ensimmäisen yliopiston, mutta tämä on todettu liioitteluksi.[1][5]

Al-Karaouinen madrasaa pidettiin Välimeren alueen tärkeimpänä opinahjona. Sillä oli erinomainen maine ja on väitetty, että siellä opiskeli myös Gerbert d'Aurillac, josta myöhemmin tuli ensimmäinen ranskalainen paavi, Sylvester II. Tiettävästi hän ei kuitenkaan päässyt opintomatkoillaan kristillistä Espanjaa pidemmälle. Islamilaisen maailman kautta levisivät Eurooppaan muun muassa nykyisin käyttämämme arabialaiset numerot ja nollan käyttö matematiikassa.[6] Molemmat uudistukset tulivat Intiasta.

Fatiman sisaren Mariamin kerrotaan myös perustaneen moskeijan eli Al-Andalusin moskeijan Fesiin. Fès on Unescon maailmanperintöluettelossa.[7] Al-Fihrin ja hänen sisarensa mainitsee ensimmäiseksi feziläinen Ibn Abi Zar‘ (k. 1310–20) kaupungin historiasta kertovassa teoksessa Rawd al-Qirtas.[8] Ongelma on se, että teos on kirjoitettu vasta 500 vuotta yliopiston oletetun perustamisen jälkeen. Kuuluisa tunisialainen historioitsija Ibn Khaldun (k. 1406) toistaa tiedon muutama vuosikymmentä myöhemmin. Koska ajallinen ero tarinan tapahtumisen ja sen kertomisen välillä on puoli vuosituhatta, tietoa al-Fihristä ei voi pitää varsinaisesti tieteellisenä tietona. Fatima al-Fihri on kuitenkin legendana kuuluisa ja muun muassa yksi Erasmus-opiskelijavaihto-ohjelmista on nimetty hänen mukaansa.[9]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • FSTC Limited, Wednesday 20 October 2004.
 • Muslims Weekly, Commentary, Jawed Anwar, 4 April 2005.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b Ian D.Morris: A mosque, a muslimah and a little white lie Tidbits of wisdom on the origins of islam. 28.2.2014.
 2. Guinness World Records: Oldest University
 3. Kairaouine Mosque, Fes Sacred Destinations. Viitattu 25.8.2009.
 4. Medina of Fez Unesco World Heritage Centre. UNESCO.
 5. Ian D. Morris: Fatima al-Fihri: modern legends, medieval sources iandavidmorris.com. 28.2.2014.
 6. The Al-Qarawiyyin Mosque Morocco.com.
 7. Fatima Al-Fihri – Founder of the Oldest University in the World 4.8.2008. The Urban Muslim Woman. Viitattu 25.8.2009.
 8. Door ʻAlī ibn ʻAbd Allāh Ibn Abī Zarʻ al-Fāsī, Ṣāliḥ ibn ʻAbd al-Ḥalīm al-Gharnāṭi: Annales Regum Mauritanae, vol 2., s. 42–43. Litteris Academicis, 1846. Teoksen verkkoversio. (latinaksi)
 9. Ian D. Morris: Fatima al-Fihri: modern legends, medieval sources iandavidmorris.com. 28.2.2014.