Abu Abdillah Muhammad al-Idrisi

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Al-Idrisiin maailmankartta vuodelta 1154, etelä yläosassa

Al-Idrisi eli Abu Abdillah Muhammad al-Idrisi (noin 1100–1166) (arab. أبو عبد الله محمد الإدريسي‎) oli arabisyntyinen maantieteilijä, joka asui Sisiliassa, kuningas Rogerin hovissa. Hän syntyi almoravidien valtakunnassa nykyisessa Espanjassa ja kuoli ilmeisesti Sisiliassa. Al-Idrisi väitti olevansa profeetta Muhammadin jälkeläinen suoraan alenevassa polvessa. Hän opiskeli Fèsissä Al-Karaouinen yliopistossa [1], jota pidetään maailman vanhimpana yliopistona[2]

Vuonna 1154 al-Idrisi laati suuren maailmankartan, joka tunnetaan nimellä Tabula Rogeriana hänen toimeksiantajansa mukaan. Kartanliitteeksi hän laati kirjan, jonka nimeksi tuli Geografia. Al-Idrisi laati myös hopeisen karttapallon, joka painoi 400 kiloa, ja kuvasi seitsemän mannerta, kauppareitit, järvet, joet, tasangot ja vuoret sekä suurimmat kaupungit.

Al-Idrisin karttoja käytettiin Euroopassa vuosisatoja. Muun muassa Kristoffer Kolumbus käytti karttoja, jotka perustuivat al-Idrisin työhön.

Kuvaus Suomesta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Abu al-Idrisin maailmankartassa vuodelta 1154 oli Turku ja Häme eli Abua ja Tabast[3]. Al-Idrisi kuvasi maantieteellisessä teoksessaan myös Fmrk- nimistä maata, jonka oletetaan tarkoittaneen Lounais-Suomea tai Finnmarkia. Al-Idrisi mainitsee muun muassa alueella sijaitsevia kaupunkeja, kuten Ragvalda. "Kaupunkien" nimet ovat kuitenkin vääristyneet pahoin arabiankielisessä tekstissä, eikä niitä voida varmuudella tunnistaa. Al-Idrisin mainitsemat paikat ovat ehkä olleet jonkinlaisia markkinapaikkoja. Kaupunkimaisia asutuksia Suomessa ei nykyisen käsityksen mukaan ollut vielä 1100-luvulla.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Al-Idrisin kuvaus Suomesta vuodelta 1154.
  1. http://whc.unesco.org/en/list/170/multiple=1&unique_number=188
  2. http://collegestats.org/articles/2009/12/top-10-oldest-universities-in-the-world-ancient-colleges/
  3. Suomi eli Finlandi löytyi kartalta jo liki 600 vuotta sitten – aluksi tosin saarena Helsingin Sanomat. 2.2.2017. Viitattu 2.2.2017.
  4. J.-P. Taavitsainen: Ancient Hill-Forts of Finland. Helsinki 1990

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.