Keskustelu:Abu Abdillah Muhammad al-Idrisi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Viittaus siihen, että Suomessa ei ollut kaupunkeja 1100-luvulla on valitettavasti virheellinen sillä Suomen vanhin kaupunki, joka on löydetty on peräisin jo 800-luvulta. Katso: http://www.compuline.fi/ComDocs/Suomi/uushlp/html/fin-9mic.htm sekä http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_esihistoria#Rautakausi Viimekädessä näyttää olevan kyse mielipide-erosta mikä on kaupunki ja mikä ei, jolloin on parempi jättää koko viittaus kaupunkeihin pois. Al-Idrisi muuten käyttää sanaa kaupunki eikä suinkaan kylä, markkinapaikka tms. joille on arbian-kielessä omat sanansa. Tulee myös ottaa huomioon, että Al-Idrisi käsittelee asiaa oman aikansa määritteiden mukaisesti.

Kane 20. tammikuuta 2008 kello 13.21 (UTC)

Hämeenlinnan Varikonniemen "kaupunki" on nykykäsityksen mukaan ollut melko tavanomainen rautakautinen asuinpaikka eikä protourbaani asutus. Tästä kerrotaan enemmän artikkelissa Varikonniemen rautakautinen asuinpaikka sekä itse mainitsemassasi Suomen esihistoria -artikkelissa. Tuo compuline-linkki on jokin harrastelijasivu, jonka lähdearvo on nolla. Ei pidä uskoa kaikkea minkä netistä löytää.
Kaupungin määritelmä on rautakautisessa yhteydessä tiheä asutuskeskus, joka on pitkälle erikoistunut ammattimaiseen käsityöhön, kauppaan ja hallinnollisiin tehtäviin. Markkinapaikka (vain kausittain käytössä ollut kauppa- ja käsityökeskus) ja kylä (maatalousasutus) ovat selkeästi eri asioita.--217.112.249.156 20. tammikuuta 2008 kello 15.55 (UTC)