Euroopan poliittinen yhteisö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Euroopan poliittinen yhteisö
Perustettu 2022
Perustaja Emmanuel Macron
Toimiala turvallisuus, vakaus, talous, energia, ilmastopolitiikka
Jäsenet 45

Euroopan poliittinen yhteisö on 45 eurooppalaisen maan muodostama yhteisö. Se syntyi Ranskan presidentin Emmanuel Macronin toukokuussa 2022 EU-parlamentissa Euroopan tulevaisuuskonferenssin päätteeksi Strasbourgissa pitämästä puheesta saadusta herätteestä. Yhteisö piti ensimmäisen kokouksensa Prahassa Prahan linnassa 7. lokakuuta 2022 alkaen.[1][2]

Kokouksen taustalla on maailman tilanne ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan 2022. Ensimmäiseen kokoukseen osallistui 27 Euroopan unionin jäsenmaata ja 17 eurooppalaista maata unionin ulkopuolelta, yhteensä 44 maata.[1] Tanskan pääministeri Mette Frederiksen ei kuitenkaan ollut paikalla parlamentin avajaisten vuoksi[2].

Kokous kuuluu Tšekin EU-puheenjohtajuuskauden ohjelmaan. Kokouksessa käydään turvallisuuteen ja vakauteen sekä talouteen, energiaan ja ilmastopolitiikkaan liittyviä keskusteluja, ja lisäksi ohjelmassa on kahdenvälisiä tapaamisia. Suunnitelmissa on kokoontumisia kaksi kertaa vuodessa.[2]

Jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Sutinen, Teija: Macronin ideasta alkanut ”Euroopan poliittinen yhteisö” sai varovaisen alun. Helsingin Sanomat, 7.10.2022, s. A 22.
  2. a b c Husu, Rikhard: Prahassa tehdään historiaa, kun yli 40 eurooppalaista johtajaa kokoontuu ensimmäistä kertaa Yle uutiset. 6.10.2022. Viitattu 7.10.22.