Euroopan lämpöaalto 2006

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Euroopan lämpöaalto 2006 oli lämpöaalto, joka kesti kesäkuusta 2006 pääosin saman vuoden heinäkuun loppuun asti. Paikoin lämpöaalto kuitenkin jatkui pisimmillään jopa vuoden 2007 puolelle.

Ennätykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lämpöaallon laajuus ja poikkeamat keskilämpötilasta 20.-27. heinäkuuta 2006.

Vuoden 2006 lämpöaallossa rikottiin paljon ennätyksiä laajalla alueella Euroopasta. Kesällä 2006 ympäri Eurooppaa mitattiin eniten ennätyksiä koko lämpöaallon kestoajalta, jolloin mm. Belgiassa mitattiin korkeimmaksi lukemaksi 38,3 astetta, Isossa-Britanniassa 36,5 astetta ja Ranskassa 37,7 astetta 1. elokuuta, joka päihitti aiemman elokuun lämpöennätyksen. Lämpöaallossa seurasi paikoin runsasta kuivuutta ja pitkiä poutajaksoja kuten Tanskassa jossa aurinko paistoi heinäkuussa yhteensä 321 tuntia joka päihitti aiemman 290 auringonpaistetunnin ennätyksen,[1] mutta paikoin seurasi puolestaan runsasta kosteutta ja ukkosia kuten Saksassa, jossa ukkosmyrskyistä tulikin suurin ongelma lämpöaallon aikana ja Ranskassa puolestaan kuivan ja lämpimän heinäkuun jälkeen elokuu oli ollut sateinen ja viileä.

Toisin kuin vuoden 2003 lämpöaalto, tämä aalto levisi myös Pohjoismaihin jossa se sai aikaan monin paikoin uusia lämpö- ja kuivuusennätyksiä. Ruotsissa mitattiin Lundin kaupungissa korkein heinäkuun keskilämpötila vuodesta 1859 lähtien ja Målillassa mitattiin koko lämpöaallon korkeimmaksi lukemaksi 34,2 astetta 6. heinäkuuta, se oli korkein mitattu lämpötila vuoden 1994 jälkeen, jolloin puolestaan mitattiin korkeimmaksi lukemaksi Kalmarissa ja Söderhamnissa 35,1 astetta. Suomessa koko kesän 2006 keskilämpötila oli 2 astetta vuosien 1971-2000 keskiarvon yläpuolella. Mitään merkittäviä lämpöennätyksiä ei rikottu Suomessa, mutta kuivuusennätyksiä rikottiin, sillä laajoilla alueilla ympäri Suomea satoi vähemmän kuin 75% keskimääräisestä sademäärästä ja mm. Jokioisilla, Kajaanissa ja Rovaniemellä se oli mittaushistorian kuivin kesä.[2]

Syksy 2006 oli myös lämpöaallon johdosta erittäin lämmin koko Euroopan laajuisesti, sillä esimerkiksi Isossa-Britanniassa syyskuu oli jo mittaushistorian lämpimin ja sekä lokakuu että joulukuu olivat myös lämpimiä, mutta eivät rikkoneet ennätyksiä. Ranskassa syyskuu oli lämpimin 50 vuoteen, lokakuu ja marraskuu eivät kuitenkaan päihittäneet lämpöennätyksiä vaikka ne olivatkin myös lämpimiä. Puolassa monen muun Euroopan tavoin syyskuu oli erittäin lämmin, mutta myös kuiva, kuivuudesta huolimatta syyskuun alussa Puolan Kujavia-Pommerin voivodikunnassa riehui tornado, joka veti mukanansa muutamia satoja puita. Lokakuu 2006 oli Puolassa myös lämmin ja aurinkoinen, jolloin paistoi aurinko jopa noin 150 tuntia. Marraskuu oli samassa maassa lämpimin marraskuu 10 vuoteen.

Joulukuu 2006 oli koko Euroopassa ennätyslämmin, jolloin mm. Ranskassa rikottiin uusia lämpöennätyksiä, Isossa-Britanniassa se muodosti tammikuun ja helmikuun 2007 kanssa lämpimimmän mitatun talven talvesta 1868-1869 lähtien[3] ja Venäjällä joulukuu 2006 oli tammikuun 2007 kanssa lämpimin koskaan mitattu kuukausi mm. Moskovassa, Pietarissa ja Kazanissa. Joulukuu 2006 oli myös Suomessa koko maanlaajuisesti lämpimin koskaan mitattu joulukuu ja yksittäisistä mittausasemista mm. Helsingin Kaisaniemessä se oli lämpimin joulukuu 4:n asteen keskilämpötilalla. Salossa mitattiin 6. joulukuuta myös uusi lämpöennätys, 10,8 astetta.[4] Samainen lämpöaalto jatkui vuoden 2007 puolelle. Lämpöaalto taukosi kuitenkin vain Helmikuun ajaksi joka oli tavanomaista kylmempi kuukausi koko maassa mutta maaliskuussa lämpöennätyksien rikkoontuminen kuitenkin jatkui [5]. Sää jatkui pieniä katkoja lukuun ottamatta selvästi tavanomaista lämpimämpänä yli kaksi ja puoli vuotta [6]. Seuraavan kerran yhtä lämmintä oli vuodenvaihteessa 2013-2014 [7]

Seuraukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Heinäkuun 2006 lämpöaallon seurauksena, merivesien lämpötilat nousivat korkeammiksi kuin normaalisti, tästä seurasi puolestaan sitä että meren yllä kehittyi helpommin saderintamia, joita puolestaan pyöri elokuussa ympäri läntistä Eurooppaa. Met Office tiedotti 16. lokakuuta 2006 että koko kesä, eli toukokuusta syyskuuhun kestänyt ajanjakso oli kaikkein lämpimin mitä on koskaan mitattu, Central England temperature (CET):n mukaan koko kesän 16,2 asteen keskilämpötila oli 2 astetta vuosien 1961-1990 keskiarvoa lämpimämpi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]