Eteläiset Orkneysaaret

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Eteläiset Orkneysaaret
South Orkney Islands-en.svg
Merialue Eteläinen jäämeri
Suurin saari Coronation Island
Muita saaria Laurie Island, Powell Island ja Signy Island
Pinta-ala 622 km²
Territorio Kuuluu Antarktiksen sopimuksen piiriin. Aluevaatimukset Argentiinalla ja Yhdistyneellä kuningaskunnalla.
Väestö
Väkiluku ei vakituista asutusta

Eteläiset Orkneysaaret (engl. South Orkney Islands, esp. Islas Orcadas del Sur) on Eteläisessä jäämeressä sijaitseva antarktinen saariryhmä. Se muodostuu neljästä pääsaaresta: Coronation Island, Laurie Island, Powell Island ja Signy Island.

Eteläiset Orkneysaaret löysi vuonna 1821 kaksi purjehtijaa: yhdysvaltalainen Nathaniel Brown Palmer ja britti George Powell.[1] Vuonna 1823 skotlantilainen James Weddell vieraili saarilla ja antoi niille nykyisen nimen. On arveltu, että hän nimesi saaret Skotlannissa samalla leveyspiireillä, mutta pohjoista leveyttä eteläisen sijaan sijaitsevien Orkneysaarien mukaan.[2]

Vuonna 1908 Yhdistynyt kuningaskunta ilmoitti saarten olevan osa Falklandsaarten hallintoaluetta. Sekä Yhdistynyt kuningaskunta että Argentiina ovat esittäneet vaatimuksia saarista, mutta koska ne sijaitsevat etelämpänä kuin 60. leveyspiiri, ne kuuluvat Antarktiksen sopimuksen piiriin.

Saarien eläimistöön kuuluu esimerkiksi jää- ja valkokulmapingviinejä.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. South Orkney Islands britannica.com: Britannica. Viitattu 10.11.2018. (englanniksi)
  2. a b South Orkney Islands theantarcticaspecialists.com: The Antarctica Specialists. Viitattu 10.11.2018. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]