Scotianmeri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Scotianmeren sijainti.
Scotianmeren kartta.

Scotianmeri on Atlantin valtameren osa Etelä-Amerikan ja Etelämantereen välillä. Se sijaitsee suurimmaksi osaksi Eteläisen jäämeren alueella, ja osa siitä kuuluu subantarktiseen ja osa antarktiseen alueeseen. Scotianmeri on noin 900 000 km² laaja,[1] ja noin puolet siitä sijaitsee mannerjalustan päällä.lähde?

Meri on myrskyinenlähde? ja kylmä, ja sen alueella sijaitsevat saaret vaihtelevat olosuhteiltaan sen mukaan, kuinka lähellä Antarktista ne sijaitsevat. Osa saaristoista on tundraa ja niissä on paljon kasvillisuutta, osa saarista on puolestaan karumpia. Scotianmeren alueella elää paljon erilaisia lintulajeja.[1]

Uhat ja suojelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Etelä-Georgia, Eteläiset Sandwichsaaret ja Bouvet’nsaari on julistettu suojelluksi alueeksi, mutta aluetta jotkut tekijät uhkaavat silti alueen ekosysteemiä. Yksi tärkeimmistä Scotianmerta uhkaavista tekijöistä on alueelle istutetut uudet lajit. Ilmiö vaikuttaa suurimmaksi osaksi Etelä-Georgiassa, jonne on istutettu suuriakin nisäkkäitä, kuten peuroja. Myös liikakalastuksesta on haittaa alueelle.lähde?

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Scotia Sea www.britannica.com. Viitattu 8.7.2023. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Scotia Sea