Adsorptiokuivaus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Adsorptiokuivaus tarkoittaa kosteuden poistamista kaasusta, esimerkiksi paineilman kuivaamista kemikaalien avulla käyttämällä tehtävään suunniteltua adsorptiokuivainta. Adsorptiokuivausta käytetään silloin, kun kastepisteen on oltava erittäin alhainen. Tässä menetelmässä ilma kulkee huokoisen vesimolekyylejä sitovan kuivausaineen läpi, jolloin suurin osa ilman sisältämästä vesihöyrystä sitoutuu kuivausaineeseen.

Adsorptiokuivaimen toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Adsorptiokuivaimessa on yleensä kaksi kuivaustornia, joista toinen kuivaa ja toinen elpyy. Kun toinen torni kyllästyy vedestä, ja toinen on palautunut eli kuivunut, voidaan osia vaihtaa. Vaihto suoritetaan yleensä automaation avulla tietyin väliajoin. Kuivausaineena käytetään mm. silicageeliä ja aktivoitua alumiinioksidia. Elvytystapoja on kaksi, kylmäelvytys ja kuumaelvytys. Kylmäelvyttävissä kuivaimissa elvytys tapahtuu lämpötilaa nostamatta yleensä kuivattua paineilmaa vastavirtaan syöttämällä. Kuumaelvyttävissä kuivaimissa kuivausainetta lämmitetään erillisillä sähkövastuksilla tai kompressorin tuottamalla lämmöllä ja näin saadaan vesihöyry poistettua kuivainaineesta. Kuumaelvytyksellä toimiva kuivaus on huomattavasti taloudellisempi kuivausmenetelmä. Adsorptiokuivainta on helppo käyttää ja huoltaa. Kuivausaineet kestävät yleensä vuosia riippuen siitä, kuinka öljypitoista ilma on.

Adsorptiokuivaus rakentamisessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Adsorptiokuivaimet soveltuvat tilan kuivaukseen talorakentamisessa. Laitteet toimivat tehokkaimmin lämpötilavälillä 0 °C – 30 °C, jonka saavuttamiseksi tilassa saatetaan tarvita myös erillistä lämmitystä. Kondenssikuivaus on toimivampi vaihtoehto tilan ollessa erittäin lämmin ja kostea. Laitteita voi myös käyttää yhdessä tilan kuivaamiseksi. Jotta adsorptiokuivaus soveltuu rakennuksen tilojen kuivaukseen, tilat tulee eristää tehokkaasti.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Keinänen, Kärkkäinen: Hyrdauliikka ja Pneumatiikka: Koneautomaatio 1

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]