Epikharmos

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Epikharmos (m.kreik. Ἐπίχαρμος, n. 540450 eaa.) oli kreikkalainen komediarunoilija ja pythagoralaisiin luettu esisokraattinen filosofi.

Epikharmos oli kotoisin Kos-saarelta. Hän oli lääkäri Helothaleen poika. Hän muutti jo varhaisessa iässä Megaraan Sisiliaan, ja Gelonin tuhottua kaupungin vuonna 484 eaa. Syrakusaan. Hän vietti lopun elämäänsä siellä Hieronin hovissa. Hän kuoli 90-vuotiaana, tai Lukianoksen (Macrobii, 25) mukaan 97-vuotiaana. Kaupunkilaiset pystyttivät hänen kunniakseen messinkisen patsaan, johon Theokritos teki kaiverruksen (Epigr. 17).

Epikharmos oli sisilialaisen tai doorilaisen komedian merkittävin edustaja. Hänen komediansa sisälsivät filosofisia aineksia. Hänen maineensa pythagoralaisena filosofina on kuitenkin myöhempää perua, ja se on saattanut saada alkunsa juuri komedioiden sisällöstä. Hänen nimiinsä laitetut filosofiset teokset on todennäköisesti kirjoittanut joku muu. Ne käsittelevät luontoa ja lääketiedettä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomennokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Epikharmos: Fragmentteja. (Suomeksi tulkinnut Mika Saranpää) Niin & näin, 1996, nro 4, s. takakansi. Artikkelin verkkoversio.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]