Asklepiadit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Asklepios, hänen poikansa Makhaon ja Podaleirios, hänen kolme tytärtään sekä anomuksenesittäjiä. Thyreasta löydetty reliefi. Kansallinen arkeologinen museo, Ateena.

Asklepiadit (m.kreik. Ἀσκληπιάδαι, Asklēpiadai, lat. Asclepiadae) olivat antiikin kreikkalainen suku ja lääkäreiden ammattikunta, joka katsoi periytyvänsä lääkinnän jumala Asklepioksesta. Suvun tunnetuin edustaja on Hippokrates.[1][2][3]

Ne antiikin aikaiset lähteet, jotka pitivät Asklepiosta todella olemassa olleena henkilönä, katsoivat asklepiadien olleen hänen jälkeläisiään suoraan alenevassa polvessa, ja joille hänen taitonsa olivat periytyneet.[3] Antiikin kreikkalaisista lähteistä on johdettavissa sukupolvia eri lääkäreille Asklepioksesta ainakin 19. sukupolveen ja 300-luvulle eaa. saakka.[4] Suvun tärkeimmät keskukset olivat Kos ja Knidos.[3]

Myöhemmin asklepiadit olivat ennemmin lääkäreiden ammattikunta. On mahdollista, että asklepiadit olivat alun perin periytynyttä lääkärinammattia harjoittanut sukukunta, joka myöhemmin laajentui ammattikunnaksi niin, että sukuun adoptoitiin tai muutoin otettiin sopivia ulkopuolisia. Ajan kuluessa termi laajeni tarkoittamaan kaikkia lääkärinammatin harjoittajia.[1]

Joskus asklepiadit on nähty myös eräänlaisena pappien veljeskuntana sillä ajatuksella, että lääketiede oli pitkään tiiviissä yhteydessä uskontoon, ja lääkärintaitoa pidettiin pyhänä salaisuutena, joka periytyi suvussa isältä pojalle.[3] Nykyisin tämä näkemys on kuitenkin hylätty.[1] Joskus niin kutsuttu Hippokrateen vala on nähty ammattikunnan valana,[1][3] mutta tällä ei ole suoria todisteita.[1]

Asklepiadeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perässä oleva numero ilmaisee sukupolvea Asklepioksesta laskettuna. Saman nimen haltijat on erotettu toisistaan roomalaisilla numeroilla.

Asklepioksen pojat

Makhaonin jälkeläiset

Podaleirioksen jälkeläiset

Sukupuu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asklepiadeista voidaan muodostaa seuraava sukupuu. Siinä myyttiajan henkilöt on merkitty harmaalla ja historiallisen ajan (alkaen n. 776 eaa.–) henkilöt sinisellä, mutta tästä ei voi suoraan päätellä mitään henkilöiden historiallisuudesta.

Asklepios
MakhaonPodaleirios
GorgasosNikomakhosAleksanorSfyrosPolemokratesHippolokhos I
Sostratos I
Dardanos
Krisamis I
Kleomyttades I
Theodoros I
Sostratos II
Krisamis II
Kleomyttades II
Theodoros II
Sostratos III
Nebros
GnosidikosKhrysos
Hippokrates IElafos
HerakleidesHippolokhos II
Hippokrates IISosandros
Drakon IThessalos
Hippokrates IVHippokrates IIIDrakon II (?)
Drakon III (?)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e The Asclepiadae Digital Hippocrates. Viitattu 15.1.2024. (englanniksi)
  2. Ahonen, Marke: ”Johdanto”, s. 9. Teoksessa Hippokrates: Valitut teokset. Helsinki: Duodecim, 2021. ISBN 978-952-360-227-4.
  3. a b c d e Smith, William: ”Aesculapius”, Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. Boston: Little, Brown and Company, 1849–1867. Teoksen verkkoversio. (englanniksi)
  4. Smith, William: ”Dracon (6)”, Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. Boston: Little, Brown and Company, 1849–1867. Teoksen verkkoversio. (englanniksi)