Hippokrates IV

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hippokrates
Ἱπποκράτης
Henkilötiedot
Syntynyt300-luku eaa.
Kos
Kuollut300-luku eaa.
Ammatti lääkäri
Vanhemmat Drakon I (?)

Hippokrates (IV) (m.kreik. Ἱπποκράτης, Hippokratēs; lat. Hippocrates; 300-luku eaa.) oli antiikin kreikkalainen lääkäri, joka oli kotoisin Kosilta ja kuului asklepiadien sukuun. Galenoksen mukaan hän oli Drakon I:n poika ja näin tunnetuimman Hippokrateen eli Hippokrates II:n pojanpoika. Tällöin hän olisi ollut 19:ttä sukupolvea Asklepioksesta laskettuna. Sudan mukaan hän olisi kuitenkin ollut Thessaloksen pojan Drakon II:n poika, ja näin tunnetuimman Hippokrateen pojanpojan poika, ja Drakon III:n isä. Sudan esityksessä vaikuttaa kuitenkin olevan sekaannusta. Hippokrateen sanotaan olleen yksi Aleksanteri Suuren vaimon Roksanan lääkäreistä ja kuolleen Kassandroksen aikana.[1][2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Smith, William: ”Hippocrates (14)”, Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. Boston: Little, Brown and Company, 1849–1867. Teoksen verkkoversio. (englanniksi)
  2. Galenos: Kommentaari Hippokrateen teoksen Ruumiinnesteistä (De humoralibus) 1.1, vol. xvi, s. 5; Ἱπποκράτης Suda On Line: Byzantine Lexicography. The Stoa Consortium. (muinaiskreikaksi) (englanniksi), Δράκων Suda On Line: Byzantine Lexicography. The Stoa Consortium. (muinaiskreikaksi) (englanniksi)