Energia-alan sääntelyviranomaisten yhteistyövirasto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Energia-alan sääntelyviranomaisten yhteistyövirasto
ACER
Perustettu 2009[1]
Tyyppi Erillisvirasto
Tehtävä Euroopan unionin kaasu- ja sähköalan sisämarkkinoiden toiminnan ja tehokkuuden ohjaus ja valvonta
Toimivalta Euroopan unioni
Sijainti Ljubljana, Slovenia
Johtaja Christian Zinglersen
Työntekijöitä 110[2]
Aiheesta muualla
Sivusto

Energia-alan sääntelyviranomaisten yhteistyövirasto (ACER, engl. Agency for the Cooperation of Energy Regulators) on vuonna 2009 perustettu, Slovenian Ljubljanassa toimiva EU:n erillisvirasto.[3][1][4] Se seuraa Euroopan unionin kaasu- ja sähköalan sisämarkkinoita ja pyrki varmistamaan, että ne toimivat tehokkaasti. ACER avustaa kansallisia sääntelyviranomaisia esimerkiksi verkkoja koskevien ohjeiden laadinnassa ja yleisemmin sääntelytehtävän suorittamisessa eurooppalaisella tasolla. Virasto valvoo kansallisten sääntelyviranomaisten kanssa yhteistyössä energian tukkumarkkinoita ja pyrkii havaitsemaan ja estämään niiden väärinkäytön. Virasto voi tehdä sitovia yksittäisiä päätöksiä rajat ylittävän infrastruktuurin käyttöehdoista ja -turvallisuudesta mikäli sellaiset ovat tarpeen. ACER on asiantuntijaelin, joka antaa EU:n toimielimille lausuntoja sähköön ja kaasuun liittyvissä asioissa.[3] Viraston palveluksessa on 110 ihmistä.[2]

  • Energiavirasto, kansallinen sähkö- ja maakaasualan sääntelyviranomainen
  1. a b Arkistoitu kopioGuidelines with standard provisions for headquarters agreements of EU decentralised agencies (pdf) (Ohjeet ja vakiosäännökset EU:n virastojen päätoimipaikkaa koskevia sopimuksia varten) 10.12.2013. europa.eu. Arkistoitu 15.9.2017. Viitattu 15.9.2017. (englanniksi)
  2. a b Working at ACER Energia-alan sääntelyviranomaisten yhteistyövirasto, acer.europa.eu. Viitattu 15.9.2017. (englanniksi)
  3. a b Energia-alan sääntelyviranomaisten yhteistyövirasto (ACER) Euroopan unioni, europa.eu. Viitattu 15.9.2017. (suomeksi)
  4. EU:n virastot ja erilliselimet (EU:n virastoja ja erilliselimiä zoomattavalla sijaintikartalla) europa.eu. Viitattu 15.9.2017. (suomeksi)