Euroopan unionin turvapaikkavirasto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Euroopan unionin turvapaikkavirasto
EUAA
Perustettu 2022
Edeltävät virastot Euroopan turvapaikka-asioiden tukivirasto
(2011–2022)
Tyyppi Erillisvirasto
Toimivalta Euroopan unioni
Sijainti Valletta, Malta
Pääjohtaja Nina Gregori
Työntekijöitä Yli 500
Aiheesta muualla
Sivusto

Euroopan unionin turvapaikkavirasto (engl. European Union Agency for Asylum, EUAA) on EU:n erillisvirasto, joka tukee jäsenvaltioiden viranomaisia Euroopan yhteisen turvapaikkajärjestelmän (engl. Common European Asylum System, CEAS) täytäntöönpanossa.[1] Virasto perustettiin vuonna 2010 Euroopan turvapaikka-asioiden tukivirastona (engl. European Asylum Support Office, EASO), ja vuonna 2011 se päätettiin sijoittaa Maltan Vallettaan.[2][3][4] Viraston palveluksessa on yli 150 ihmistä.[5]

EUAA toimii EU:n asiantuntijatahona turvapaikka-asioissa ja kehittää EU:n yhteistä turvapaikkajärjestelmää (CEAS) neuvomalla, koordinoimalla ja vahvistamalla jäsenmaiden yhteistyötä turvapaikka-asioissa. Virasto myös auttaa jäsenmaita täyttämään niiden eurooppalaiset ja kansainväliset velvoitteet turvan antamiseksi hädässä oleville. Turvapaikka-asioiden tukivirasto antaa myös operatiivistä tukea niille jäsenmaille, joiden turvapaikanhaku- ja vastaanottojärjestelmä on erityisen paineen alla. Lisäksi EUAA tuottaa näyttöön perustuvaa tietoa turvapaikanhakuun liittyvistä asioista EU:n poliittisille päättäjille ja lainsäädännön parissa työskenteleville.[2]

Euroopan unionin turvapaikkavirasto tukee kumppanuuksia myös EU:n ulkopuolisten kolmannen maailman maiden kanssa.

  1. Euroopan unionin turvapaikkavirasto (EUAA) european-union.europa.eu. Viestinnän pääosasto, Euroopan komissio. Viitattu 30.6.2022.
  2. a b About Us Euroopan turvapaikka-asioiden tukivirasto, easo.europa.eu. Viitattu 26.10.2017. (englanniksi)
  3. EU:n virastot ja erilliselimet (EU:n virastoja ja erilliselimiä zoomattavalla sijaintikartalla) europa.eu. Viitattu 26.10.2017. (suomeksi)
  4. Guidelines with standard provisions for headquarters agreements of EU decentralised agencies (pdf) (Ohjeet ja vakiosäännökset EU:n virastojen päätoimipaikkaa koskevia sopimuksia varten) 10.12.2013. europa.eu. Arkistoitu 15.9.2017. Viitattu 26.10.2017. (englanniksi)
  5. European Asylum Support Office (pdf) Euroopan turvapaikka-asioiden tukivirasto, easo.europa.eu. Arkistoitu 26.10.2017. Viitattu 26.10.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]