Eu-LISA

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Eu-Lisa
Perustettu 2011
Tyyppi Erillisvirasto
Toimivalta Euroopan unioni
Sijainti Tallinna, Viro
Johtaja Krum Garkov
Työntekijöitä 137
Aiheesta muualla
Sivusto

eu-LISA eli viralliselta nimeltään Laaja-alaisten tietojärjestelmien operatiivisesta hallinnoinnista vastaava eurooppalainen virasto on vuonna 2011 perustettu, Tallinnassa toimiva EU:n erillisvirasto.[1][2][3] Tallinnan ohella virastolla on operatiivinen toimipaikka Ranskan Strasbourgissa ja varatoimipiste Itävallan Sankt Johann im Pangaussa. Viraston palveluksessa on noin 137 ihmistä.[1]

Eu-LISA ylläpitää ja hallinnoi suuria tietojärjestelmiä, joilla tuetaan EU:n oikeus- ja sisäpolitiikkaa. Tietojärjestelmillä esimerkiksi mahdollistetaan Schengen-maiden välinen viisumitietojen vaihto, jolloin matkustaminen EU-maiden välillä on sujuvaa. Järjestelmillä myös määritetään, minkä EU-maan tulee käsitellä mikäkin turvapaikkahakemus. Eu-LISA myös antaa EU:n jäsenmaille teknistä tukea Euroopan turvallisuuden edistämiseksi tehtäviin toimenpiteisiin. Lisäksi virasto testaa rajavalvontajärjestelmään liittyvää uutta teknologiaa." [1]

  1. a b c Vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueeseen liittyvien laaja-alaisten tietojärjestelmien operatiivisesta hallinnoinnista vastaava eurooppalainen virasto (eu-LISA) Euroopan unioni, europa.eu. Viitattu 27.10.2017. (suomeksi)
  2. EU:n virastot ja erilliselimet (EU:n virastoja ja erilliselimiä zoomattavalla sijaintikartalla) europa.eu. Viitattu 27.10.2017. (suomeksi)
  3. Arkistoitu kopioGuidelines with standard provisions for headquarters agreements of EU decentralised agencies (pdf) (Ohjeet ja vakiosäännökset EU:n virastojen päätoimipaikkaa koskevia sopimuksia varten) 10.12.2013. europa.eu. Arkistoitu 15.9.2017. Viitattu 27.10.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]