Sääntely

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sääntely tarkoittaa taloudellisen toiminnan yhteydessä taloudellista sääntelyä eli markkinoiden sääntelyä. Ääripäissä vapaa markkinatalous on täysin sääntelemätön, kun taas kokonaan sääntelemällä ohjattua järjestelmää kutsutaan suunnitelmataloudeksi.

Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tutkimuksen mukaan "yhä useampia ilmiöitä säädellään yhä tarkemmin", mikä kiihdyttää yhteiskunnan oikeudellistumista. Hallituksen lakiesitysten pituuskin on venynyt 4 sivusta keskimäärin 22 sivuun.selvennä [1]

74 % suomalaisista on sitä mieltä, että Suomessa on liikaa "toimintaa rajoittavia säädöksiä, määräyksiä ja ohjeita", 3 % että liian vähän. Ongelmallisimpana pidettiin elinkeinojen harjoittamiseen (luvat) sekä rakentamiseen ja remontointiin kohdistuvia rajoituksia. [2][3][4]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. " Lakien tehtailu huolestuttaa eduskunnan konkaria", Helsingin Sanomat 1.10.2010, s. A5
  2. Valtaosa suomalaisista: säännöksiä ja määräyksiä on liikaa, KAKS - Kunnallisalan kehittämissäätiö, 31.12.2014. Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti TNS Gallup Oy joulukuussa 2014.
  3. Kysely: Säännöksiä ja määräyksiä on liikaa, Länsi-Savo 04.01.2015.
  4. Suomalaisten mielestä säännöksiä on liikaa, HS KOTIMAA 4.1.2015.


Tämä talouteen, kaupankäyntiin tai taloustieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.