Palkansaajien tutkimuslaitos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Palkansaajien tutkimuslaitos (engl. Labour Institute for Economic Research, ruots. Löntagarnas forskningsinstitut) (PT) on vuonna 1971[1] perustettu voittoa tavoittelematon taloustieteellinen tutkimuslaitos, jonka pysyvästä rahoituksesta vastaavat Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK, STTK ja Akava.[2]

Vuoteen 1993 asti laitoksen nimi oli Työväen Taloudellinen Tutkimuslaitos (TTT), joka oli perustettu vuonna 1971 jatkamaan Kansan Markkinatutkimuslaitoksen (KAMALA, perustettu 1951) toimintaa.

Se tekee soveltavaa taloustieteellistä tutkimusta ja laatii suhdanne-ennusteita. Laitos sijaitsee Helsingin Hakaniemessä.

Vuonna 2016 tutkimuslaitoksessa työskentelee 14 taloustieteen tutkijaa.[3] Sen keskeiset tutkimusalueet ovat työmarkkinat, julkinen sektori sekä makrotalous ja talouspolitiikka. Se julkaisee Työpapereita-, Tutkimuksia- ja Raportteja-tutkimussarjoja. Lisäksi laitos julkaisee neljä kertaa vuodessa ilmestyvää Talous & Yhteiskunta –lehteä.[4] PT:n toimintaa rahoittaa kannatusyhdistys, johon kuuluvat kaikki Suomen ammatilliset keskusjärjestöt jäsenliittoineen.

Vuosina 2006-2010 PT:n johdossa toimi Jaakko Kiander, joka siirtyi Ilmarisen johtajaksi. Hän työskenteli aikaisemmin Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen tutkimusprofessorina. PT:n edeltävä johtaja oli vuodesta 1991 tehtävää hoitanut Jukka Pekkarinen, joka siirtyi valtiovarainministeriön kansantalousosaston päälliköksi.

Vuodesta 2011 lähtien PT:tä on johtanut Seija Ilmakunnas,[5] joka siirtyi tehtävään Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATT:n ylijohtajan paikalta. Nykyisen johtajan kausi on kolmivuotinen.

Vaikka PT, samoin kuin Elinkeinoelämän tutkimuslaitos (ETLA), Elinkeinoelämän valtuuskunta (EVA) tai Pellervon taloustutkimus (PTT) pyrkivät tutkimustoiminnassaan sitoutumattomuuteen, on niiden toiminnassa myös poliittisia vivahteita.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Palkansaajien tutkimuslaitos - Laitoksen esittely labour.fi. Viitattu 1.6.2011.
  2. Aaltonen, Jarmo: VATT:n Seija Ilmakunnas nousee PT:n johtoon 4.10.2010. Hs.fi. Viitattu 1.6.2011.
  3. Palkansaajien tutkimuslaitos - Henkilökunta labour.fi. Viitattu 1.6.2011.
  4. Talous & Yhteiskunta -lehti Viitattu 18.3.2017
  5. Seija Ilmakunnas Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtajaksi PT - lehdistötiedote. Viitattu 4.10.2010.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]