Edward Furlong

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Edward Furlong

Edward Walter Furlong (s. 2. elokuuta 1977) on yhdysvaltalainen näyttelijä, jonka tunnetuimmat roolisuoritukset ovat nuori John Connor elokuvassa Terminator 2 – Tuomion päivä ja Danny Vinyard elokuvassa American History X.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sukujuuriltaan meksikolais-venäläinen Edward Furlong syntyi Glendalessa, Kaliforniassa. Hän vietti lapsuutensa setänsä ja tätinsä Sean ja Nancy Furlongin luona. Hän ei ollut kiinnostunut näyttelemisestä, kunnes tuottaja Gale Anne Hurd lähestyi häntä pasadenalaisella nuorisokerholla syyskuussa 1990 ja tarjosi John Connorin roolia tulevassa Terminator 2 – Tuomion päivässä. Hän voitti roolistaan MTV Movie Awardin parhaasta läpimurtoroolista sekä Saturn Sci-Fi -palkinnon parhaana nuorena näyttelijänä. Edward tunnetaan myös eläinten oikeuksien puolustajana: hän on PETA:n jäsen.

Furlong on esiintynyt elokuvissa monien merkittävien näyttelijöiden, kuten Meryl Streepin sekä Liam Neesonin, kanssa. Vuonna 1998 hän sai toisen tärkeän roolin elokuvassa American History X näyttelijä Edward Nortonin rinnalla. Seuraavana vuonna hän esiintyi Detroit Rock Cityssä. Steve Buscemin ohjauksessa Elukkatehdas (2000) hän esitti pääroolia, nuorukaista joka tuomitaan vankilaan pienehköstä huumerikoksesta; vastanäyttelijänä oli Willem Dafoe.

Hänen oli tarkoitus jatkaa rooliaan John Connorina Terminator 3: Koneiden kapinassa (2003), mutta se ei käynyt päinsä hänen huume- ja alkoholiongelmiensa takia.

Vuonna 1993 Edward esiintyi Aerosmithin musiikkivideossa nimeltä "Living on the Edge" ja on myöhemmin esiintynyt muun muassa Metallican videossa "The Unnamed Feeling". Edward esitti myös Jimmy Cuervon roolia elokuvassa The Crow: Wicked Prayer (2005)

Ongelmat lain kanssa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Terminator 2 – Tuomion päivän jälkeen Furlong sekaantui toistuvasti huumeisiin ja alkoholiin. Ongelmat veivät häneltä roolin Terminator 3: Koneiden kapinassa. Edward on käynyt useita kertoja alkoholivieroituksessa Malibussa. Vuonna 2013 hän joutui vankilaan huumausainerikoksesta[1].

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Furlong on aikoinaan seurustellut muun muassa seuraavien henkilöiden kanssa: Soleil Moon Frye, Jacqueline Louise Domac, Natasha Lyonne, Paris Hilton, Jolene Blalock, Liz Levy.

Edward Furlong oli avioliitossa vuosina 2006–2009 näyttelijä Rachael Bellan kanssa ja heillä on yhteinen poika Ethan Page Furlong (s. 21. syyskuuta 2006).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]