Terminator 3: Koneiden kapina

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Terminator 3: Koneiden kapina
Terminator 3: Rise of the Machines
Terminator 3 – koneiden kapinan kansikuva.jpg
Ohjaaja Jonathan Mostow
Käsikirjoittaja John D. Brancato
Michael Ferris
John Brancato (tarina)
Michael Ferris (tarina)
Tedi Sarafian (tarina)
Tuottaja Mario Kassar
Hal Lieberman
Joel B. Michaels
Andrew G. Vajna
Colin Wilson
Säveltäjä Marco Beltrami
Kuvaaja Don Burgess
Leikkaaja Nicolas De Toth
Neil Travis
Pääosat Arnold Schwarzenegger
Nick Stahl
Claire Danes
Kristanna Loken
Earl Boen
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Warner Bros.
Ensi-ilta Yhdysvaltain lippu 2. heinäkuuta 2003
Suomen lippu 1. elokuuta 2003
Kesto 109 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 170 000 000 dollaria
Tuotto 433 371 112 dollaria
Edeltäjä Terminator 2 – Tuomion päivä
Seuraaja Terminator – Pelastus
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Allmovie

Terminator 3: Koneiden kapina (engl. Terminator 3: Rise of the Machines) on vuonna 2003 ensi-iltansa saanut Jonathan Mostow’n ohjaama yhdysvaltalainen tieteiselokuva.

Elokuvan ohjasi edellisistä Terminator-elokuvista poiketen Jonathan Mostow. Terminator – tuhoaja ja Terminator 2 – Tuomion päivä -elokuvien ohjaaja James Cameron osallistui yhdessä Gale Anne Hurdin kanssa elokuvan henkilöroolien suunnitteluun. Pääosassa olevaa tulevaisuudesta lähetettyä terminaattoria näyttelee Arnold Schwarzenegger. Muissa elokuvan päärooleissa esiintyvät Nick Stahl ja Claire Danes. Elokuvan toista naispuolista terminaattoria näyttelee Kristanna Loken.

Koneiden kapina on kolmesta ensimmäisestä Terminator-elokuvasta kallein, mutta se ei kuitenkaan menestynyt odotusten mukaisesti.lähde? Elokuva on lähinnä täydentävä jatko-osalähde? aikaisemmille suurta menestystä nauttineille Terminator-elokuville tämän silti saavuttamatta näiden suosiota.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

John Connor (Nick Stahl) onnistui estämään tuomiopäivän kymmenen vuotta aikaisemmin, mutta odottaa silti sen tulemista. Skynet-yhtymä on osallisena lähettäessään naishahmoisen terminaattorin, T-X:n (Kristanna Loken), menneisyyteen Connorin perään, ja tulevaisuudessa elävä kapinallisjoukko lähettää oman mieshahmoisen terminaattorin, T-101:n (Arnold Schwarzenegger), hänen turvakseen. Aikaisemmasta kohtaamisesta Connor muistaa terminaattorille opettamiaan asioita, joita uusi terminaattori, jolla on samanlainen ihmismäinen muoto kuin edellisellä, ei muista. T-101 kertoo, ettei ole sama, joka tuhoutui edellisessä elokuvassa, koska T-101-mallia valmistetaan vieläkin tulevaisuudessa Skynetin tehtaissa.

Skynet on saanut tietoisuuden ja ryhtynyt sotaan tuhotakseen ihmiskunnan, käyttäen aseinaan ihmisen kehittämiä teknisesti kehittyneitä ja aseistukseltaan vahvoja taistelurobotteja. T-X tappaa Kate Brewsterin (Claire Danes) isän sen jälkeen, kun isä on luovuttanut Skynetille Yhdysvaltain ydinaseiden hallinnan. T-101 onnistuu tehtävässään suojella Connoria ja tämän vaimoa Katea, ja saa heidät turvaan Yhdysvaltain presidentille varattuun maailmanlaajuisen ydinsodan kestävään väestösuojaan johtamaan taistelua koneita vastaan. Suojassa ei ollut Yhdysvaltain johtoa, koska Skynet onnistui yllättämään Yhdysvaltojen asevoimien johdon. Skynetin sota ihmiskunnan tuhoamiseksi alkaa käyttäen Yhdysvaltain ydinaseita koko maailman kattavasti klo 18.18, ja Connor lausuu ensimmäiset sanat ihmisten vastarintaliikkeen johtajana. Skynetin tuhoaminen ei olisi ollut alun alkaenkaan mahdollista, koska tietokoneohjelma oli siirtynyt yksittäiseltä palvelimelta tietoverkkoon, ja se oli siten muuttunut verkkoteorian mukaan tuhoamattomaksi. Skynetin laukaisemat ydinaseet räjähtävät aiheuttaen sienipilviä.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Arnold Schwarzenegger  … T-101  
 Nick Stahl  … John Connor  
 Claire Danes  … Kate Brewster  
 Kristanna Loken  … T-X  
 Earl Boen  … Peter Silberman 
 David Andrews  … Robert Brewster  
 Mark Famiglietti  … Scott Mason  

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.