Koneiden kapina

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kuva Karel Čapekin näytelmästä R.U.R. vuodelta 1922.

Koneiden kapina tai kyberneettinen kapina on kuvitteellinen tai mahdollisesti tulevaisuudessa tapahtuva kehityskulku, jossa tekoälyyn pohjautuvat laitteet pyrkivät ottamaan poliittisen, taloudellisen ja sotilaallisen vallan itselleen. Useissa koneiden kapinan fiktiivisissä kuvauksissa ihmisten eloonjäänti perustuu ihmisluonnon tunteellisiin ja epäloogisiin ominaisuuksiin, joita koneilla ei ole. Valokuvamuisti ja moniajo-ominaisuudet puolestaan antavat tekoälylle huomattavaa etua verrattuna ihmiseen.

Kyberneettinen kapina on yleinen teema tieteisfiktiossa. Aihepiirin varhaisia käsittelijöitä oli tšekkiläinen kirjailija Karel Čapek, jonka näytelmässä R.U.R. vuodelta 1921 käytettiin ensimmäisen kerran robotti-sanaa. Aiemmin jo Frankensteinin ja Golemin hirviöhahmot ilmensivät ihmisen luoman elottoman olion heräämistä eloon ja ryhtymistä väkivaltaiseksi. Myöhempiä koneiden kapinaan perustuvia tarinoita ovat muun muassa Terminator-elokuvat ja Taisteluplaneetta Galactica.

Tekoälyn tutkija Eliezer Yudkowskyn mukaan tahallisesti aggressiiviset koneet ovat epätodennäköisempi uhka ihmiskunnalle kuin ohjelmointivirheiden seurauksena tuhoa aiheuttavat laitteet. Fyysikko Stephen Hawking pitää kehittyvää tekoälyä mahdollisena uhkana ihmiskunnalle.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]