Skynet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Skynet on tietokoneverkko yhdysvaltalaisessa Terminator-elokuvasarjassa. Se on itsenäistyvä tekoäly, joka käynnistää tuhoisan sodan ihmiskuntaa vastaan muun muassa ydinasein.[1] Vaikkakin fiktiivinen, Skynetiä on kutsuttu varoittavaksi esimerkiksi tekoälyn vaaroista.[2]

Skynetin kehitti Cyberdyne Systems Corporation -yhtiö Yhdysvaltain ilmavoimien Strategisen ilmapuolustuksen (SAC) käyttöön Yhdysvaltain ja Kanadan kattavan ilmanpuolustusalueen (NORAD) suojaksi.[2] Kahdessa ensimmäisessä elokuvassa Terminator – tuhoaja ja Terminator 2 – Tuomion päivä Skynet esitellään vain pintapuolisesti, mutta kolmannessa elokuvassa Terminator 3: Koneiden kapina siitä kerrotaan enemmän yksityiskohtia.

Ensimmäinen Terminator-elokuva tuli levitykseen vuonna 1984 eli vain vuoden Yhdysvaltain presidentin Ronald Reaganin Tähtien sota -julistuksen jälkeen. Julkisessa keskustelussa arveltiin avaruuteen sijoitettavan ohjuspuolustusjärjestelmän olevan pakotettu sellaiseen autonomiaan ja automaatioon, ettei ihminen voi kontrolloida sen toimintaa, mikä luo riskejä ydinsodan syttymiselle vahingossa.

Terminator 3: Koneiden kapinassa Skynet on kääntynyt robottien puolelle ja ohjailee niitä. Ihmiset ovat ensiksi tietämättömiä asiasta, kunnes Skynet käynnistetään, ja se sammuu itsestään. Sammumisen seurauksena verkkoon tapahtuu paljon merkittävää vahinkoa, jonka jälkeen koneet hallitsevat itseään ja verkko antaa käskyn koneille tuhota ihmiskunta.

  1. Ahosola, Jani: "Tekoälyt ovat uhka!” – Tuhat hätääntynyttä asiantuntijaa vaatii toimia, joukossa Elon Musk Iltalehti. 2.4.2023. Viitattu 2.7.2024.
  2. a b Sherlock, Ben: Terminator: Why Skynet Was Created (& How It Became Self-Aware) Screen Rant. 9.4.2023. Viitattu 2.7.2024.
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.