Eddie the Head

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kyborgi-Eddietä esittävä nukke yhtyeen konsertissa.

Eddie the Head (myös Edward the Head tai lyhyemmin vain Eddie) on heavy metal -yhtye Iron Maidenin virallinen maskotti, joka on esiintynyt yhtyeen lähes jokaisen albumin ja singlen kannessa sitten yhtyeen esikoisalbumin Iron Maiden vuonna 1980.

Alun perin Eddie oli vain naamio tai maalaus lavan taustalla rumpulavan yläpuolella. Maskotin silmät sai hehkumaan asettamalla niihin oikeanlaisen valaistuksen. Myös hahmon suun sai tarpeen mukaan sylkemään verta.

Eddie on nykyään myös tärkeä osa Iron Maidenin liveshow'ta, sillä kappaleen "Iron Maiden" aikana lavalle muodossa tai toisessa ilmestyvä yhtyeen maskotti on konserttien eräänlainen kohokohta. Kun Eddie herätettiin henkiin yhtyeen alkuaikoina, Eddienä esiintyi usein joku Iron Maidenin taustahenkilöistä arkivaatteissa vain Eddie-naamari kasvoillaan. Myöhemmin Eddien konserttiesiintymiset ovat vaihdelleet useimmiten studioalbumien ja niitä seuranneiden kiertueiden teemojen mukaan. Esimerkiksi Piece of Mind -ajan Eddie oli parimetrinen pakkopaitaan puettu, Eddie-naamiota päässään pitänyt mies, kun taas Somewhere in Time -aikakauden Eddie oli monta metriä pitkä kyborgi. A Matter Of Life And Death -kiertueen aikana Eddie oli sotilaspuvussa suuressa panssarivaunussa.

Eddien taiteellinen isä on kuvataidekoulun kesken jättänyt Derek Riggs. Yhtyeen jäsenet pitivät herran alkuperäisluonnoksista ja päättivät tehdä Eddiestä erottamattoman osan itse albumia. Eddie nähtiin jo yhtyeen ensimmäisessä singlejulkaisussa Running Free, mutta koska yhtye ei halunnut paljastaa hahmoa ennen albumin julkaisua hänen kasvonsa jätettiin näyttämättä.

Riggs ei ole luonut kaikkia Edward the Head -hahmoja, mutta hän loi Eddien pahaenteisen virneen ja yleisen kuvan epäkuolleesta hevarista.

Eddie on jäänyt pois vain kolmesta albumi- tai singlekannesta. The Essential Iron Maiden on kokoelmalevy, joka julkaistiin vain Yhdysvalloissa ilman Eddien kasvonpiirteitä. Singlet ”From Here to Eternity” ja ”Wasting Love” ovat muut Iron Maiden -julkaisut, joiden kansissa Eddie ei esiinny.

Eddien esiintymisiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Iron Maiden lavalla Pariisissa vuonna 2008. Taustalla ”The Trooper” -singlen kannesta mukailtu Eddie-hahmo.

Studioalbumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Iron Maiden (1980) – Yksinkertainen rintakuva Eddiestä
 • Killers (1981) – Zombie-Eddie kirveen kanssa tapettuaan uhrinsa
 • The Number of the Beast (1982) – Zombie-Eddie pitelee paholaista marionettinukkenaan ja paholaisella on puolestaan pienempi Eddie omana nukkenaan
 • Piece of Mind (1983) – Lobotomisoitu ja kahleissa oleva karjuva Eddie
 • Powerslave (1984) – Neo-egyptiläinen teema, keskellä on jättiläismäinen faarao-Eddie-patsas
 • Somewhere in Time (1986) – Kyborgi-Eddie ammuttuaan toisen kyborgin futuristisessa kaupungissa. Tämän albumin kansista voit löytää yhtäläisyyksiä Iron Maidenin vanhempiin kappaleisiin esim. takakannessa on kello jossa on lukemat 23:58 (Two minutes to midnight), Takakannessa on myös putoava Ikaros (Flight of Icarus) ja etukannessa on Iron Maiden albumin juliste, jonka yläpuolella on teksti Acacia Avenue, mutta sanoista vain Acacia on esillä sekä takakannessa näkyy pilvenpiirtäjässä baari nimeltä Aces High Bar. Takakannessa näkyy myös bändin jäsenet, ja Eddien aivoja (Piece of mind) pitelevä Bruce Dickinson, kyltti "Ancient Mariner seafood restaurant" laulun nimen mukaan Powerslaven pyramidit, sekä kappaleisiin liittymätön jalkapallo-ottelun tulos West Ham United 7 Arsenal 3. Lisäksi voit nähdä vasemmassa alareunassa Charlotte the Harlotin saman nimisestä kappaleesta.

Suuren pyramidin huipun alapuolella näkyy myös viikatemies The Trooper singlen kannesta. Iron Maidenin jäsenten yläpuolella näkyy myös punaisilla valokirjaimilla teksti "Maggies revenge" joka viittaa ilmeisesti Sanctuary (single)n kanteen jossa Eddie on murhannut Margaret Thatcherin. Huomaa myös horuksen silmä Kyborgi-Eddie:n vasemmalla puolella, sekä jäsenten takana pieni kyltti, jossa lukee phantom opera house (Phantom of the Opera)

Muut julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Live After Death (1985) – Eddie nousee haudastaan ja jonkinlainen salama iskee päässä olevaan metalliosaan. Huomaa takana oleva kaupunki raunioina, jonka yläpuolella on viikatemies, ja hautakivi, jossa lukee suurimman osan Iron Maidenin kansikuvien piirtäneen Derek Riggsin nimi. Kuvan alareunassa näkyy myös kissa jolla on enkelin kehä päänsä päällä.
 • Real Live/Dead One (1993 yhdistetty CD-versio) – Eddie on ihmisruumiissa repimässä sähkökaapeleita (kuva alkuperäisestä Real Live One -LP:stä)
 • A Real Dead One -vinyylillä (1993) Eddie on puolestaan DJ:nä Radio Hellissä, jonka taajuus on 666 FM. Levylautasella pyörii Iron Maiden ja Eddiellä on päällään Killers-paita. Oikeassa alareunassa on myös piru, joka viittaa The Number of the Beast-levyyn.
 • Rock In Rio (2002) – Jättiläismäinen pilvi-Eddie, joka kohoaa Iron Maidenin konserttilavan takaa. Kuva mukailee Brave New World -albumin kantta.
 • Death on the Road (2005) – Eddie on jonkinlainen vampyyri tai viikatemies, joka ajaa karmivan näköisiä vaunuja. Taustamaisema muistuttaa aivoja.
 • Somewhere Back In Time (2008) – Kyborgi-Eddie rymistelee ulos itseään muistuttavasta jättiläismäisestä faarao-patsaasta ja hänellä on kaksi pistoolia jolla toisella niistä hän osoittaa katsojaa. Patsas esiintyy myös Powerslave -albumin kannessa.

Singlet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]