Desert Planet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Desert Planet
Desert Planet Assembly-tietokonetapahtumassa, Tampereella vuonna 2008.
Desert Planet Assembly-tietokonetapahtumassa, Tampereella vuonna 2008.
Tiedot
Toiminnassa 1999–
Tyylilaji bitpop
Kotipaikka Suomi Lappi, Suomi
Jäsenet

Jukka Tarkiainen
Jari Mikkola
Antti Hovila

Levy-yhtiö

Stupido Records
9pm Records

Aiheesta muualla
www.desertplanet.com

Desert Planet on lappilainen elektronista musiikkia esittävä yhtye, johon kuuluvat Jukka Tarkiainen, Jari Mikkola ja Antti Hovila. Yhtye on perustettu vuonna 1999.

Videopelit, lo-fi ja sci-fi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Desert Planetin elektroninen musiikki on saanut vaikutteita 1980- ja 1990-luvun videopeleistä. Suurimmat vaikutteet tulevat 8-bittisistä videopeleistä ja 1980-luvun kolikkopeleistä. Tällöin musiikkityyli on luonnehdittavissa bitpopiksi, mikromusiikiksi, tietokonerockiksi, game popiksi, teknologiakitschiksi tai yhtyeen omin sanoin, "donkey kong honky tonkiksi". Bitpop -musiikkityylissä yleensä ainakin osa musiikista tuotetaan 8-bittisillä tietokoneilla tai pelikonsoleilla. Yhtye on käyttänyt musiikissaan myös vaikutteita tv- ja elokuvamusiikista ja videopelikulttuurista yleisemminkin.

Desert Planet musiikki edustaa myös lo-fi-liikehdinnän uutta aaltoa. Lo-fi-muusikoilla on oma estetiikka ja omat tavat toimia. Lo-fi-musiikki on Hi-Fi-musiikin vastakohta. Musiikkibisneksen rakenteissa vastustetaan keskittymistä ja kannustetaan tuottamaan musiikkia "tee-se-itse" -hengessä. Lo-fi-musiikki tuotetaan pääasiassa halvoilla laitteilla, tietokoneohjelmilla ja leluilla. Musiikkia ei äänitetä eikä tuoteta laadukkaissa studioissa ammattilaisten kanssa vaan tuotetaan yleensä itse kotitietokoneilla kotona. Lo-fi-musiikin jakelu tapahtuu omia kanavia pitkin – yleensä internetin kautta.

Desert Planet yhtyeen science fiction -henkiset musiikkivideot ja niissä esiintyvä b-luokan estetiikka toistuu myös bändin keikoilla. Yhtye esiintyy itsetehdyissä avaruusasuissa vihreine kypärineen ja valkokankaalle heijastetaan tyylin mukaisia videoprojisointeja. Projisointien tyylilaji on osittain 1980-luvun videopeleistä tuttua pelkistettyä minimalismia pikseli-hahmoineen. Projisoinneista vastaa vj Antti Hovila.

Taustaa ja palkinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alussa Desert Planet oli Jukka Tarkiaisen sooloprojekti. Ensimmäiset Desert Planet -tyyliset kappaleet syntyivät vuoden 1999 keväällä ja maaliskuussa 2001 ilmestyi ensimmäinen albumi "Asteroid Hopper". Levyllä Tarkiainen yhdisti omia kokemuksiaan 80-luvun videopeleistä, tieteiselokuvista ja lisäsi musiikkiin absurdia huumoria. Saman vuoden syksyllä ohjasi Jari Mikkola "Asteroid Hopper" -musiikkivideon ja liittyi sen jälkeen yhtyeeseen. Jari Mikkolan liittymisen jälkeen yhtye aloitti keikkailun kesällä 2002.

2003 ilmestyi Spinefarmin ODOR-levymerkillä yhtyeen toinen albumi Joystick Pop. Syksyllä yhtye pääsi edustamaan Suomea Ranskaan suomalaista musiikkia esitteleville juhlaviikoille. Vj Antti Hovila lähti mukaan 2003 näille Ranskan keikoille ja jäi yhtyeeseen vakituiseksi jäseneksi.

Desert Planet on keikkaillut Ranskan ja kotimaan lisäksi Saksassa, Hollannissa, Sveitsissä, Itävallassa ja Venäjällä.

Desert Planetin musiikkiin vaikuttaa myös muusikkojen tausta pohjoisissa kitararock-yhtyeissä Jalla Jalla ja Greenhouse_A.C.. Nämä vaihtoehtorockia soittaneet rovaniemeläiset yhtyeet toimivat 1980- ja 1990-luvuilla julkaisten useita albumeita sekä Suomessa että ulkomailla.

Joulukuussa 2005 Lapin läänin taidetoimikunta myönsi Desert Planetille vuoden 2005 Lapin läänin taidepalkinnon. On erittäin harvinaista, että tämä taidepalkinto annetaan pop-yhtyeelle. Perusteluina palkitsemiselle oli mm. omatoiminen kulttuurivienti Keski-Eurooppaan, uuden tekniikan omaperäinen käyttö pop-musiikissa ja yhtyeen uutta luova internetin käyttö. Palkinnon ovat aiemmin saaneet mm. taidemaalari Reidar Särestöniemi, saamelaistaiteilija Nils Aslak Valkeapää, kirjailija-kuvataiteilija Rosa Liksom.

Suomen ensimmäinen itsenäinen USB-musiikkijulkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

29.5.2007 Desert Planet julkaisi Aska-Osaka Virtual Highway USB-muistitikun, joka on ensimmäinen suomalainen itsenäinen musiikkijulkaisu USB-formaatissa. Itsenäinen tarkoittaa tässä sitä, että sisältöä ei ole julkaistu muussa formaatissa. Muistitikku ei ole siis osa CD-albumin markkinointia – kuten yleensä. Julkaisu ei ole perinteisessä mielessä albumi eikä ep. Sitä voisi kuvailla mediatikuksi. Se sisältää multimediaa, useita videoita ja noin 24 minuuttia ennen julkaisematonta musiikkia. Japani-henkinen tikku toimii myös tavallisena USB-muistina.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Singlet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Dune Buggy CDS (Odor, 2002)

USB-julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Aska-Osaka Virtual Highway (2007, julkaisuformaattina USB-muistitikku, Dese-003)

Multimediasivustot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Milky Way Underground (2010, julkaisuformaattina www-sivusto, joka sisältää multimediaa, musiikkia, videoita, taideprojekteja, historiikkia, blogin ja esittelyä tulevasta. Sivusto on puettu avaruudessa sijaitsevan metron muotoon. Sivustolle mentäessä hypätään metrojunan kyytiin ja vieraillaan asemilla, joissa edellä mainittuja sisältöjä voi tarkastella.)

Musiikkivideot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Asteroid Hopper, 2001 (ohjaus: Jari Mikkola)
  • Lost Galaxians, 2003 (ohjaus: Jari Mikkola)
  • Return of the Ninja Droids, 2005 (ohjaus: Jari Mikkola)
  • Return of the Ninja Droids, LIVE at GERMAN TOUR 2006, 2006 (ohjaus: Jukka Tarkiainen)
  • Green Fireballs, 2008 (osa "Short Tour Movie -lyhytelokuvaa, ohjaus: Jukka Tarkiainen)
  • Riot Sector 68, 2008 (ohjaus: Jari Mikkola)

Lyhytelokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Short Tour Movie, 2008, on pääosin yhtyeen fanien kuvaama. Se kuvattiin kiertueilla vuosina 2006-2007 Saksassa, Itävallassa, Sveitsissä, Ranskassa ja Suomessa. Se sisältää livetaltioinnit kappaleista "Aska-Osaka Virtual Highway" ja "Opponent" (aiemmin julkaistu USB-julkaisulla Aska-Osaka Virtual Highway). Lisäksi "Green Fireballs" musiikkivideo Moonrocks-albumilta. Elokuvan kesto on noin 18 minuuttia. Elokuva julkaistu yhtyeen kotisivuilla. Elokuvan ohjasi ja editoi Jukka Tarkiainen.

Kiertueet ulkomailla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2003 Desert Planet esiintyi muutamia kertoja Ranskassa. Vuonna 2004 Desert Planet solmi levytyssopimuksen saksalaisen 9PM Recordsin kanssa, ja siitä lähtien yhtye on tehnyt useita kiertueita saksankielisessä Keski-Euroopassa (Saksa, Itävalta, Sveitsi). Ensimmäinen kiertue tehtiin toukokuussa 2005. Yhtye on vieraillut myös pari kertaa Hollannissa, ja kolme kertaa Venäjällä, viimeksi vuonna 2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä musiikkiyhtyeeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.