VJ (taidemuoto)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

VJ on ammattinimike reaaliaikaisen kuvantuottamiseen erikoistuneille esiintyjille. Nimike on syntynyt englannin kielen sanoista video jockey (vrt. DJ). Suomessa usein käytetty ammattia kuvaava nimike on visualisti.

Audiovisual gearporn

Esiintymismenetelmät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mary Hallock Greenewalt, suunnittelemiensa valourkujen "Sarabetin" rinnalla, 1925. Pianistina toimineen Greenwaltin suunnittelemat urut muistuttivat suuresti nykyisiä valopöytiä

Tuottaakseen visuaalista kuvavirtaa Vj voi muusikoiden tapaan miksata esityksensä aiemmin tuotetusta materiaalista tai tuottaa esityksen reaaliaikaisesti improvisoiden. Näin toimiessaan hän hyödyntää usein generatiivistaselvennä grafiikkaa sekä visuaalisia tehosteita tuottavia ohjelmia ja laitteita. Kuvavirtaa ohjataan tyypillisesti tietokoneohjelmien sekä kuvamanipulaatiolaitteiden, kuten videomiksereiden avulla. Laitteiden tehosteita ohjataan usein osittain automoidusti. Vjt voivat myös kehittää omia sovellutuksia esityksen hallintaan.

Esiintymistilanteessa kuvasignaalia muokataan esimerkiksi tilassa kuullun äänen rytmin sekä taajuuden perusteella. Signaalin hallinnassa voidaan soveltaa myös muita sensoreita kuten videokameran kuvaan. Tietokoneohjelmien hallinnassa sovelletaan usein erilaisia Midilaitteita tai Vj:n itsensä valmistamia, esimerkiksi peliohjaimiin perustuvia laitteita. Syntyvä kuvasignaali välitetään esittämistilaan installoituihin laitteisiin kuten monitoreihin sekä videoprojektoreihin ja heijastetaan tilaan sijoitettuihin kankaisiin tai arkkitehtuuriin.

Esiintymisympäristöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tyypillisesti VJt esiintyvät musiikkitapahtumissa kuten keikoilla sekä festivaaleilla. Näissä yhteyksissä tuotettu kuvasto muodostaa usein tulkinnan muusikoiden tai djn tuottamasta musiikista sekä muista lavan ja esiintymispaikan tapahtumista. Ammattimaisina kuvantuottajina VJt saattavat työskennellä myös sisustajien, graafikkojen, valaisijoiden tai tapahtumatuottajien rinnalla osallistuen esimerkiksi yökerhojen visuaalisen ilmeen luomiseen tai vastaten julkisissa tiloissa toteutettujen yleisötapahtumien visuaalisesta ilmeestä. Vj kulttuurilla on ollut vastavuoroista vaikutustademoscenessä hyödynnettävän tietokonedemo estetiikan kehittymiseen.

Vjden työskentelyyn törmää usein myös kuvataide yhteyksissä ja monet suomessa toimivista VJstä ovat myös mediataiteilijoita. Vj kulttuurin kehittymiseen on myötävaikuttanut videotaiteen kehitys. Usein taidegallerioissa esitettävät interaktiiviset video installaatiot hyödyntävät samoja teknologioita ja ohjelmistoja kuin vjt keikkatilanteissa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linkkejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Processing on interaktiiviseen kuvantuotantoon yleisesti käytetty ohjelmointikieli.