Videomikseri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ulkotuotantoauton mikserin pöytä eli videomikseri. Pöydällä kuvakäsikirjoitus.

Videomikseri, kuvamikseri tai mikseri (engl. Switcher, Vision Switcher, Vision Mixer) on television monikameratuotannossa toimiva tekniseen henkilökuntaan kuuluva henkilö. Suomalaisen televisiotuotannon alkuaikoina käytettiin myös nimitystä kuvansekoittaja [1]. Myös sitä teknistä laitetta, jolla mikseri työskentelee, kutsutaan mikseriksi tai videomikseriksi [2].

Tuotantohenkilöstöön kuuluva mikseri työskentelee tv-ohjaamossa joko monikamerastudiossa tai ulkotuotantoautossa. Tavallisesti hän istuu ohjaajan vieressä ja leikkaa kuvia uloslähtevään tai nauhoitettavaan ohjelmaan. Leikkauskomennot tulevat yleensä ohjaajalta. Ohjaaja määrittelee mihin kuvaan leikataan ja milloin. Joskus mikseri voi toimia myös itsenäisesti ohjaajan tai ohjaajan ja kuvaajan ennalta tekemien kuvasuunnitelmien mukaan. Leikkaukset eli siirtymät ovat joko suoria leikkauksia, ristikuvia, erilaisia videotrikkejä tai digitaalisia videoefektejä [3]. Kuvat voivat olla monikameraohjelmaa kuvaavien kameroitten kuvia, ohjelmaan tulevia inserttejä tai grafiikkaa. Mikseri ajaa videokuvan päälle myös ohjelmassa käytettäviä tekstejä kuten otsikkoja, esiintyjien nimiä ja ohjelman lopputekstejä [4].

Ohjaajalla ja mikserillä on tv-ohjaamossa edessään monitoripaneeli, missä ovat näkyvillä kaikki tv-ohjelmassa käytettävät kuvalähteet kuten kameroitten ja inserttien kuvat. Paneelissa on myös uloslähtevän kuvan monitori ja esikatselumonitori.

Joissakin tuotantoyhtiöissä tai tuotannoissa ohjaaja saattaa toimia mikserinä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. NFTU: Film & TV technical terms. Stockholm: Proprius, 1983, s. 118.
  2. Millerson, Gerald: The Technique of TV Production. London and Boston: Focal Press, 1982. ss. 128-131
  3. Millerson, Gerald: The Technique of TV Production. London and Boston: Focal Press, 1982. ss. 113-124
  4. Burrows, Thomas - Wood, Donald: Television Production - disciplines and techniques. Dubuque, Iowa: WCB, 1982. ss. 125-147