Tv-ohjaamo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Japanilaisen NHK-televisioyhtiön tv-studion ohjaamo. Kuvattu 1987.

Tv-ohjaamo (engl. Production Control Room tai engl. Master Control Room) on television monikameratuotannossa tila, missä ohjaaja työskentelee kameraharjoituksen, nauhoituksen tai suoran lähetyksen aikana. Ohjaamo sijaitsee joko tv-studiossa tai ulkotuotantoautossa. Erikoistapauksissa tv-ohjaamo voidaan rakentaa muuallekin, kuten stadioneille tai jäähalleihin.

Tv-ohjaamossa sijaitsee ohjaamon pöytä, minkä ääressä istuvat ohjaaja, kuvaussihteeri (uusi yleistynyt nimike: tuotantokoordinaattori [1]) ja mikseri, usein myös tuottaja. Heidän edessään on monitoripaneeli, missä näkyvät kaikkien ohjelmassa käytettävien kuvalähteitten kuvat kuten kameroitten tai videoinserttien. Paneelissa sijaitsevat myös uloslähtevä kuva ja esikatselumonitori. Monitorilla tarkoitetaan tässä tv-ruutua. Ohjaajalla ja kuvaussihteerillä on mikrofonit, joitten avulla he ovat komentoyhteydessä kameramiehiin, studio-ohjaajaan ja muihin tv-studion tarkkaamotiloihin kuten kuva- jaäänitarkkaamoon. Kuvaussihteeri varoittaa tulevista kuvista, äänistä ja muista ohjelman tapahtumista. Tv-ohjaaja ohjaa kameramiesten työskentelyä, valitsee ohjelmassa käytettävät kuvat, komentaa, ja mikseri leikkaa kuvat ohjelmaan.[2][3][4]

Joissakin tv-studioissa kaikki tarkkaamot sijaitsevat samassa tilassa. Ohjaamossa ovat siis myös kuva- ja valaistustarkkaamo sekä äänitarkaamo ja kuvanauhoituskoneet tai muut tallennusvälineet [5].

  1. http://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/09/30/tuotantokoordinaattorin-paiva-docventures-kristiinan-tyota
  2. Watts, Harris: On Camera. London: BBC Books, 1984. ss. 112-115
  3. Millerson, Gerald: The Technique of TV Production. London and Boston: Focal Press, 1982. ss. 18-23
  4. Korvenoja, Pekka:: TV-kameratyön perusteet. Helsinki: Helsingin Ammattikorkeakoulu Stadia, 2004.
  5. Millerson, Gerald: The Technique of TV Production. London and Boston: Focal Press, 1982. s. 20