Canadian Pacific Railway

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Canadian Pacific Railway
Canadian Pacific Railwayn Logo 1997.png
Yritysmuoto osakeyhtiö
Perustettu 1881
Kotipaikka Calgary, Alberta
Toiminta-alue Kanada, Yhdysvaltain keskiosa
Toimiala rautatieliikenne
Tytäryhtiöt DH, SOO, DME, ICE
Kotisivu CPR.ca
Huomioitavaa Canadian Pacific Railwayn reittikartta.
CanadianPacificRailwayNetworkMap.png
Viimeinen naula lyödään CPR:n rataan 7.11.1885.

Canadian Pacific Railway eli CPR tai CPRail (AAR-lyhenne: CP, CPAA, CPI) on kanadalainen rautatieyhtiö, joka hoitaa tavaraliikennettä omistamallaan yli 22 400 raidekilometrin rataverkolla Kanadassa ja Yhdysvaltain pohjoisosissa. Yhtiön kotipaikka on Calgary Albertassa.

Canadian Pacific Railway perustettiin vuonna 1881, tarkoituksenaan yhdistää maan asutettu itäosa Keskilännen ja länsirannikon kanssa. Rautatie Vancouveriin valmistui 7. marraskuuta 1885 – kuusi vuotta aikataulusta edellä. Itärannikon ja länsirannikon välinen rataosuus valmistui vuonna 1889.

Rautatie osallistui myös muuhun kuin rautatiealan kaupalliseen toimintaan. Vuonna 1882 lähetettiin ensimmäiset kaupalliset sähkösanomat yhtiön oman lennätinlinjan välityksellä. Samana vuonna yhtiö hankki omistukseensa myös Dominion Express Companyn, joka hoiti pikalähetyksiä. Seuraavana vuonna yhtiö aloitti omien vetureiden rakentamisen, ja myöhemmin laajensi kalustonrakennustoimintaa myös matkustajavaunuihin. Samana vuonna yhtiön omat höyrylaivat alkoivat liikennöidä Suurilla järvillä. Laivatoiminta laajeni Tyynellemerelle vuonna 1891 ja Atlantille vuonna 1903. Yhtiö hoiti myös sisävesilaivaliikennettä Kanadan länsiosissa.

Vuonna 1986 Canadian Pacific -yhtiö oli maan toiseksi suurin yksityinen yhtiö, sen tulot ylittivät 15 miljardia Kanadan dollaria.

Rataverkko yhdysvaltain puolella on peräisin Delaware & Hudson-, sekä Chicago, Minneapolis, St. Paul & Pacific-yhtiöiltä (Soo Line), jotka ovat Canadian Pacificin tytäryhtiöitä.

Loppuvuodesta 2007 Canadian Pacific ilmoitti ostavansa yhdysvaltalaisen Dakota, Minnesota & Eastern-rautatien, sekä siihen kuuluvan Iowa, Chicago & Eastern-tytäryhtiön. Kauppa laajentaisi Canadian Pacificin rataverkkoa noin 2 500 maililla, tarjoten mm. suoran yhteyden Kansas Cityyn. Surface Transportation Board hyväksyi fuusioitumisen 30. syyskuuta 2008.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]