Brothers in Arms: Road to Hill 30

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Brothers in Arms: Road to Hill 30
Kehittäjä Gearbox Software
Demiurge Studios (Xbox Live)
Julkaisija Ubisoft
Jakelija Steam, GOG.com ja Ubisoft Store
Pelisarja Brothers in Arms
Pelimoottori Unreal Engine 2
Julkaistu Xbox
  • NA 1. maaliskuuta 2005
Windows, PlayStation 2
  • NA 15. maaliskuuta 2005
Wii
  • NA 23. syyskuuta 2008
Lajityyppi taktinen ammuntapeli, ensimmäisen persoonan ammuntapeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus CERO: C (15 vuotta tai vanhempi)
ESRB: Alkaen 17 vuotta
PEGI 16
USK 18
Alusta Microsoft Windows, PlayStation 2, OS X, Wii, Xbox
Jakelumuoto DVD, digitaalinen jakelu ja digitaalinen lataus
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Brothers In Arms: Road to Hill 30 on Gearbox Softwaren kehittämä ja Ubisoftin maaliskuussa 2005 julkaisema toiseen maailmansotaan sijoittuva ensimmäisen persoonan ammuntapeli. Peli on myös samalla Brothers in Arms -pelisarjan ensimmäinen osa. Peli seuraa yksityiskohtaisesti Normandian maihinnousun tapahtumia 101. maahanlaskudivisioonan kersantin Matt Bakerin näkökulmasta. Bakerin tehtävänä on pohjustaa suurta maihinnousua ja aiheuttaa tuhoa selustan saksalaisjoukoille maihinnousupäivän jälkeen. Pelin kaikki taistelupaikat ovat aitoja. Pelissä on 18 tasoa.

Road to Hill 30:n jatko-osa on samana vuonna julkaistu Brothers in Arms: Earned in Blood.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brothers in Arms poikkeaa monin tavoin perinteisistä ensimmäisen persoonan ammuntapeleistä. Pelihahmo on nuori, kokematon ja vastentahtoinen kersantti, joka ei pelin vaikeustasosta riippuen kestä kuin yhden tai kaksi osumaa. Myös aseiden käyttö on pelissä pyritty mallintamaan mahdollisimman tarkasti: lonkalta tai juostessa ammutut laukaukset eivät yleensä osu mihinkään ja varsinkin sarjatuliaseet ovat epätarkkoja. Peli mallintaa myös pienyksikkötaktiikoita; varsinkin kahta puoliryhmää (iskevää ja tukevaa) komentaessaan pelaajalla on etulyöntiasema saksalaisiin nähden. Toinen puoliryhmä antaa suojatulta ja lamauttaa vihollisen: sidottu vihollinen joutuu piilottelemaan suojansa takana eikä kykene vastaamaan tuleen tehokkaasti. Vihollisen suojauduttua pelaaja voi joko itse tai iskevää puoliryhmää komentamalla hyökätä vihollisen sivustaan. Sivulta ja takaa kiertäminen, konekivääripesäkkeiden, käsikranaattien ja komennossa olevien sotilaiden tehokas yhteiskäyttö onkin selviytymisen kannalta ensiarvoisen tärkeää.

Pelin vaikeusaste kohoaa koko kampanjan ajan erityisesti siksi, että vihollisyksiköt vaihtuvat alkupään heikosti varustetuista Osttruppen-joukoista raskaasti aseistettuihin ja usein panssariajoneuvojen tukemiin laskuvarjojääkäri (Fallschirmjäger)- ja panssarikrenatööri (Panzergrenadier)-joukkoihin. vastaan tulee myös enemmän konekivääripesäkkeitä ja aukeita alueita, joilla varomaton pelaaja on tykinruokaa.

Pelissä väkivalta on kuvattu keskivertosotapelejä raaemmin. Pelin näytöksissä ja kenttien kaduilla lojuu usein pahoin silpoutuneita ruumiita. Pelin aikana Bakerin ryhmää kohtaavat menetykset saavat aikaan vihanpurkauksia ja epätoivoa niin Bakerin alaisissa kuin tässä itsessäänkin. Pelin näkökulma sotaan ei ole ihannoiva vaan erittäin raadollinen. Realistisuutta korostetaan hailakalla värimaailmalla, joka on tuttu muun muassa elokuvasta Pelastakaa sotamies Ryan ja televisiosarjasta Taistelutoverit.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Henkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kersantti Matthew ”Matt” Baker on pelin päähenkilö ja pelattava hahmo. Hänet ylennettiin päiviä ennen Normandian maihinnousua 3. ryhmän johtajaksi, koska varsinainen ryhmänjohtaja oli sairas. Baker sai Carentanin taistelussa ison arven otsaansa ja joutui hakemaan yksin liittoutuneiden panssarivaunut lähimaastosta. Hän on kotoisin St. Louisista, Missourista.
  • Alikersantti/Kersantti Joe ”Red” Hartsock on Bakerin tulitukiryhmän johtaja. Hän on kotoisin Wyomingin Laramiesta, jossa hänellä on maatila, vaimo ja tyttövauva. Nuorempana hänet pidätettiin jatkuvasti baaritappeluista, joista hän aina kertoo. Vaimo Erma sai häänet rauhoittumaan. Pelin lopussa Red ylennetään kersantiksi ja 2. ryhmän johtoon.
  • Alikersantti Samuel Corrion on Bakerin rynnäkköryhmän johtaja ja kotoisin Georgian Augustasta. Hän on rauhallinen mies ja oikeudenmukainen. Kotona Georgiassa hän oli töissä tekstiilitehtaassa.
  • Ylikersantti Greg ”Mac” Hassay on Bakerin isähahmo sodassa, sillä hän tunsi Bakerin isän. Hän johtaa Bakerin kohti Cartentania ja kovia taisteluja. Hän ei alussa luottanut Bakeriin johtajana, mutta nähtyään taistelujen päätyttyä Bakerin miestensä seassa, hän muutti mielensä. Mac haavoittuu Carentanin puolustustaisteluissa, mutta selviää.
  • Sotamies Kevin ”Legs” Leggett on radiomies, joka liikkuu aina Macin kanssa. Hän kinasteli Allenin ja Garnettin kanssa kumpi on parempi: Teräsmies vai Batman. Kolmannen päivän aikana, tehtävässä Buying a Farm, Leggett, Allen ja Garnett joutuvat yhdessä kiertämään pinseriliikkeen osana saksalaisten miehittämän maatalon. Bakerin, Hartsockin, Corrionin ja Desolan vallattua maatalon ja tuhottua läheisen kranaatinheittinpesäkkeen, he kuulevat Leggettin avunhuudot. Päästyään paikan päälle Allen ja Garnett ovat kuolleet ja Leggett elossa. Tämä epäilyttää Bakeriä ja miehiä, mutta vain Corrion jaksaa puolustaa toveriaan. Kukkula 30:n aikoihin Leggett ei kuule päämajaa, mutta lähettää viestejä jatkuvasti. Saksalaiset tappavat Leggetin tovereita ja hän sekoaa, tarttuu ns. surmanpistooliin ja ampuu hyökkäävää panssarivaunua. Hän kuolee tankin kranaatin räjähdyksessä.
  • Sotamies Larry James Allen Allen on osa Bakerin tulitukiryhmää. Hän on Garnettin erottamaton ystävä. Objective XYZ tehtävässä Allen toimii Garnetin kanssa Bazookalla. Crack of Dawnin alussa hän poimii Bakerin kuolleen lapsuudenkaverin, tankkikomentaja Risnerin pistoolin. Hän kuolee Garnettin kanssa Buying a Farm-tehtävässä. Pistooli lojuu hänen ruuminsa edessä. Brothers in Arms: Hell’s Highwayn trailerissa nähdään kun Garnettin kuolemasta raivostunut Allen puukottaa saksalaissotilasta kaulaan.
  • Sotamies Michael Jeff Garnett Garnett oli Allenin erottamaton ystävä lukiosta asti. He kinasivat Leggetin kanssa supersankareista. Garnett kuoli Buying a Farm-tehtävän lopussa tarkka-ampujan luotiin.
  • Sotamies Michael Desola Desola oli osa Bakerin rynnäkköryhmää. Hän oli Hartsockin ystävä alokasleiriltä ja jaksoi kuunnella tarinoita baaritappeluista ja öistä putkassa. Hän puhui vähän, mutta asiaa ja oli hyvä sotilas. Desola kuoli kesäkuun 10. päivä: Kun hän punnersi itsensä panssariportin läpi, Stuka pommitti porttia ja pommi osui hänen jalkojensa juureen. Desolan kuolema harmitti eritoten Hartsockia, joka lupasi, ettei niin kävisi hänelle itselleen tai Doylelle (katso Brothers in Arms: Earned in Blood). Kenenkään tietämättä Desola oli koskenut pistoolin, jonka kanssa Allen kuoli.
  • Alikersantti Thomas ”Zano” Zanovich Zanovich on osa Bakerin tulitukiryhmää. Hän karkasi kotoa 14-vuotiaana ja liittyi Ranskan Muukalaislegioonaan. Hän taisteli Norjassa, mutta joutui pakenemaan Yhdysvaltoihin. Siellä hän liittyi laskuvarjojoukkoihin ja halusi vapauttaa Ranskan saksalaisilta.
  • Sotamies Stephan ”Obi” Obrieski Obrieski on Zanovichin kaveri ja syntyjään puolalainen. Paettuaan perheineen Yhdysvaltoihin, hän liittyi 101. laskuvarjodivisioonaan. Hän liittyi Bakeriin Purple Heart Lane -tehtävässä ja kuoli Tom and Jerryssä. Carentanin katedraalin ylätasanteella Obrieski sai osuman tarkk'ampujan luodista ja menehtyi välittömästi. Obikin koski Risnerin, Allenin, Desolan ja Leggettin pistooliin (tosin Leggett kuoli Obrieskin jälkeen).
  • Sotamies Dale McCreary McCreary on osa Bakerin rynnäkköryhmää Desolan kuoleman jälkeen. Hänen lempinimensä on Kid, koska hän on luonteeltaan teini.
  • Sotamies Jack Courtland Courtland on osa Bakerin rynnäkkö-ryhmää, hän on kotoisin Virginian Richmondista. Hän liittyi armeijaan, koska halusi sankariksi. Courtlandin haave oli olla Yankeesin koppari. Hän pelasti Bakerin hengen Cole's Charge-tehtävän aikana.
  • Sotamies Johnny Rivas Rivasilla oli aina mukana vihkonen ja lyijykynä ja merkitsi ja piirsi kaiken kokemansa muistiin. Hän itse sanoi taistelevansa mukanansa enemmän kyniä kuin ammuksia. Hän kuoli tarkka-ampujan aiheuttamaan verenhukkaan Purple Heart Lanen alussa, vaikka Corrion yritti epätoivoisesti häntä auttaa.
  • Sotamies David Muzza Muzza oli ensimmäinen, joka kuoli Bakerin ryhmästä. Häneen osui ilmatorjuntatykin ammus jo koneessa ja hän (Hartsockin sanoin) kuoli, ennen kuin tajusi olevansa koneen lattialla. Hänet jätettiin koneeseen. Hänkin oli käyttänyt pistoolia Englannissa, ennen pelin alkua.
  • Tankkikomentaja George Risner Risner oli Bakerin lapsuudentoveri ja lukioajan kämppis. Hänet nähdään Action at Vierville-tehtävän aikana, kun hän komentaa Bakerin avuksi määrättyä kevyttä Stuart Lightning-tankkia. Hän kuoli Dead Man's Corner-tehtävän aikana, kun hänen Stuartinsa tunkeutui pensaikon läpi, saksalaiset ampuivat sitä singolla. Hän jumittui tankkinsa kanssa tien viereen ja hän tulitti saksalaisia konepistoolilla, kunnes sen ammukset loppuivat. Hän ampui pari ammusta surmanpistoolilla, kunnes häneen osui ja hän kuoli. Surmanpistooli oli alun perin Bakerin isän Colt, mutta ei tiedetä, miten se päätyi Risnerille.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kersantti Matt Baker pääsee komentamaan kahdeksan maihinnousun jälkeisen päivän ajan enimmillään kuuden hengen miehistöä matkalla kohti Carentanin kaupunkia ja kukkula 30:tä. Matkan varrella Baker joutuu miehineen valtaamaan pikkukyliä, johtamaan panssarivaunujen tykkitulta ja tuhoamaan lukuisia konekivääri- kranaatinheitinpesäkkeitä. Taistelupäivien aikana Bakerin ryhmä menettää useita miehiä kaatuneina. Lopulta Bakerin ja hänen miestensä liityttävä kukkula kolmenkymmenen puolustajiin ja taisteltava raskasta hyökkäystä vastaan alivoimaisina ja heikosti varustettuina.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä videopeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.