Windows 7

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Blackcomb)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Windows 7
Kuvakaappaus työpöydästä
Kuvakaappaus työpöydästä
Kehittäjä Microsoft
Tuoteperhe Windows NT
Toiminnallinen tila Tuki päättynyt kokonaan. Maksuton tuki päättynyt 14. tammikuuta 2020 ja maksullinen tuotetuki päättynyt 10. tammikuuta 2023.
Julkaistu RTM: 22. heinäkuuta 2009
Retail: 22. lokakuuta 2009
Viimeisin vakaa versio 6.1 (Build 7601: Service Pack 1)[1] (RTM: 9. helmikuuta 2011
Retail: 22. helmikuuta 2011)
Ytimen tyyppi hybridiydin
Käyttöliittymä graafinen
Lähdekoodimalli suljettu lähdekoodi,
jaettu lähdekoodi
Lisenssi Microsoft EULA
← Edeltäjä Seuraaja →
Windows Vista (2006) Windows 8 (2012)
Aiheesta muualla
http://www.microsoft.com/windows-7
Windows-versioiden markkinaosuudet työpöytätietokoneissa
Windows 10
  
71.76%
Windows 7
  
13.06%
Windows 11
  
10.07%
Windows 8.1
  
3.07%
Windows 8
  
1.38%
Windows XP
  
0.40%
Muut
  
0.26%
Windows-versioiden markkinaosuudet työpöytätietokoneissa 9. toukokuuta 2022 StatCounterin ilmoittamana. Mukaan ei ole laskettu palvelimien eikä mobiililaitteiden käyttöjärjestelmiä.[2]
Windows-versioiden markkinaosuudet työpöytätietokoneissa
Windows 10
  
52,42 %
Windows 7
  
35,65 %
Windows 8.1
  
6,96 %
Windows XP
  
2,35 %
Windows 8
  
1,94 %
Windows Vista
  
0,62 %
Windows-versioiden markkinaosuudet työpöytätietokoneissa joulukuussa 2018 StatCounterin ilmoittamana. Mukaan ei ole laskettu palvelimien eikä mobiililaitteiden käyttöjärjestelmiä.[2]

Windows 7 on Microsoftin Windows-perheeseen kuuluva käyttöjärjestelmä. Windows 7 valmistui 22. heinäkuuta 2009, jolloin myös sen jakelu tietokonevalmistajille alkoi. Yritysasiakkaille julkaisu tapahtui 1. syyskuuta 2009 ja muille kuluttajille 22. lokakuuta 2009.[3] Windows 7 -jakelun palvelimiin tarkoitettu sisarversio Windows Server 2008 R2 esiteltiin samoihin aikoihin.

Windows 7 oli suosituin käyttöjärjestelmä huhtikuussa 2016. Lähteestä riippuen sen osuudeksi käyttöjärjestelmistä mainittiin tuolloin 42–48 %.[4][5]

Julkaisu tapahtui vajaa kolme vuotta Windowsin edellisen käyttöjärjestelmän Windows Vistan tulon jälkeen. Kuitenkin Vistan lyhytikäisyyden ja osittaisen epäonnistumisen takia sitäkin aiempi Windows XP oli pitkään laajalti käytössä. Windows 7:n markkinaosuus ylitti XP:n syksyllä 2012.[6]

Windows 7:n seuraaja on Windows 8, joka julkaistiin 2012.[7] Syksyllä 2011 Windows 7:ää oli myyty 450 miljoonaa kappaletta.[8]

Windows 7:n tuen loppuessa alkuvuodesta 2020 se oli vielä toiseksi käytetyin PC-koneiden käyttöjärjestelmä, jonka arvioitiin olevan käytössä neljänneksessä koneista eli noin 400 miljoonassa tietokoneessa.[9]

Erot edeltäjään[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toisin kuin edeltäjänsä Windows Vista, joka esitteli suuren joukon uusia toimintoja ja uudistuksia, Windows 7 oli suppeampi päivitys Windows-perheeseen ja pyrki korjaamaan epäkohtia, joista Windows Vistaa arvosteltiin. Windows 7 on yhteensopiva ohjelmiston ja laitteiston kanssa, jotka ovat Windows Vista -yhteensopivia. Näytösesityksissä Microsoft keskittyi monikosketustukseen, uudelleen suunniteltuun Windows Shellin, johon kuului uusi tehtäväpalkki nimeltään SuperBar, kotiverkkojärjestelmien kokoelmaan nimeltään HomeGroup ja suorituskykyparannuksiin. Jotkin aikaisempien Windows-jakeluiden mukana kulkeneet ohjelmat, kuten Windows Calendar, Windows Mail, Windows Movie Maker ja Windows Photo Gallery, jätettiin pois Windows 7 -jakelusta. Käyttäjät voivat hankkia vastaavia ominaisuuksia sisältävät sähköposti-, pikaviesti-, valokuvienmuokkaus- ja elokuvasovellukset Windows Live Essentials -ohjelmistopaketissa. Myös ohjelmat Paint, WordPad ja Laskin ovat muuttuneet täysin.

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alun perin Windows-käyttöjärjestelmä, koodinimeltään Blackcomb, suunniteltiin seuraajaksi Windows XP:lle ja Windows Server 2003:lle. Monia uusia toimintoja suunniteltiin Blackcombia varten, joista tärkeimpinä mainittakoon tehostettu tietojen hakeminen ja rakenteinen tallentaminen sekä kehittynyt tietokantajärjestelmä nimeltään WinFS, joka suunniteltiin tarjoamaan käyttäjille näitä kehittyneitä tiedostohaku- ja järjestelypalveluita muiden ohjelmien läpi.

Blackcombin kehityskaaren venyessä ja hankkeen kasvaessa, Microsoft päätti julkaista käyttäjille pienemmän päivityksen, joka helpottaisi käyttäjien siirtymistä aikaisemmista Windows-versioista merkittävästi eroavaan uudempaan julkaisuun. Windows-julkaisu, koodinimeltään Longhorn, esiteltiin vuonna 2003 ja se hidasti merkittävästi kehitystyötä, joka oli käynnissä Blackcombin ympärillä. Kuitenkin vuoden 2003 puoliväliin mennessä Longhorniin oli sisällytetty eräitä joistakin merkittävimmistä toiminnoista, jotka alun perin oli tarkoitettu Blackcombia varten ja kehitystyö eteni tasaisesti vähemmän suuria rakenneuudistuksia sisältävän käyttöjärjestelmän kanssa.

Suunnitelmat muuttuivat, kun Windows XP:n vakavat tietoturvaongelmat alkoivat. Kolmen huomattavia vahinkoja aiheuttaneen ja lähes peräkkäin ilmestyneen tietokoneviruksen aalto pakotti Microsoftin muuttamaan kehitystavoitteita ja niiden painopisteitä. Kehitystyö Longhornin parissa laitettiin jäihin kunnes uudet tietoturvaa parantaneet huoltopäivitykset Windows XP:lle ja Windows Server 2003:lle oli saatettu valmiiksi.

Kun työ Windows NT 5 -sarjan käyttöjärjestelmien tietoturvan parissa oli saatu valmiiksi, päätettiin Microsoftilla käynnistää Longhornin eli Windows Vistan kehitystyö uudelleen vuonna 2004, mikä viivästytti käyttöjärjestelmän kehitystä. Samalla Longhornista päätettiin aikataulusyistä leikata kaikki kokeelliset ominaisuudet pois.

Blackcombin kehitystyö käynnistettiin uudelleen Longhorn-hankkeen aikana syntyneen Windows NT 6 -sarjan ympärille. Myös koodinimeä vaihdettiin ensin vuoden 2006 alussa Viennaksi ja myöhemmin vielä kerran Windows 7:ksi vuonna 2007. Vuoden 2008 aikana Microsoft ilmoitti, että Windows 7 tulee olemaan jakelun virallinen nimi. Nimi Windows 7 viittaa todennäköisesti siihen, että se on seitsemäs työpöydille tarkoitettu Windows NT -käyttöjärjestelmän julkaisu vaikka erilaisia Windows NT -käyttöjärjestelmiä ei olekaan olemassa kuin neljä erilaista (3.x, 4.x, 5.x ja 6.x).

Nimi Windows 7 on aiheuttanut paljon hämmennystä olemalla laskentatavasta riippuen joko kahdestoista tai neljästoista Windows-julkaisu työpöydille. Myös Microsoftilta on ilmestynyt toisistaan eroavia näkemyksiä siitä, miksi Windows 7 on seitsemäs Windows. Windows 7 -jakelu on rakennettu Windows NT 6.1 -käyttöjärjestelmän päälle ja se ei teknisesti eroa merkittävästi Windows NT 6.0 -jakeluista, kuten Windows Vistasta.

Ensimmäisen Microsoftin ulkopuolisen julkaisun Milestone 1 koontiversio 6519 annettiin vain valittujen yhteistyökumppaneiden nähtäväksi tammikuussa 2008. PDC 2008 -messuilla Microsoft esitteli Windows 7:n koontiversio 6801:ta ja sen uutta tehtävien hallintapaneelia. Kopioita tästä jakelun versiosta jaettiin konferenssin lopuksi, mutta niistä esitelty tehtäväpalkki oli poistettu käytöstä.

Windows 7 -betajakelu vuoti Internetin BitTorrent-sivustoille 27. joulukuuta 2008 ja 64-bittinen Windows 7 -betajakelu vuoti puolestaan 7. tammikuuta 2009. CES-messuilla vuonna 2009 Microsoftin toimitusjohtaja Steve Ballmer kertoi Windows 7 -betaversion tulevan ladattavaksi MSDN- ja TechNet-käyttäjille DVD-levykuvana. Microsoft toi betaversion julkisesti saataville 9. tammikuuta 2009.

Microsoft suunnitteli aluksi jakavansa betaa vain 2,5 miljoonalle käyttäjälle. Suosio yllätti Microsoftin ja betan käyttäjärajoituksia nostettiin ensin väliaikaisesti sekä myöhemmin lopullisesti. Betan jakaminen lopetettiin 12. helmikuuta 2009, mutta käyttäjillä oli silti yhä mahdollisuus ottaa osaa betaan, sillä beta-tuotetunnusten jakamista jatkettiin koko betavaiheen olemassaolon ajan, joka päättyi 1. elokuuta 2009.

Julkaisuehdokas tuli saataville MSDN- ja TechNet-tilaajille ja Connect-käyttäjille 30. huhtikuuta 2009. Suuren yleisön saataville se tuli 5. toukokuuta 2009, mutta se oli kuitenkin vuotanut Internetin BitTorrent-sivustoille jo paljon aikaisemmin. Julkaisuehdokas oli saatavissa viidellä eri kielellä ja sen kokeiluaika päättyi 1. kesäkuuta 2010.

Windows 7 ja Windows Server 2008 R2 saavuttivat RTM-vaiheen 22. heinäkuuta 2009. Windows 7 RTM on koontiversioltaan 7600.16385, joka on käännetty 13. heinäkuuta 2009. Microsoft julkaisi Windows 7:n MSDN- ja TechNet-tilaajille 6. elokuuta 2009.

Amazon UK:n toimitusjohtaja Brian McBride sanoi 22. lokakuuta 2009 Windows 7:n tehneen ennätyksen ennakkotilausten määrässä.[10]

Tavoitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Newsweekin haastattelussa Bill Gates vihjaili, että tämä Windows tulisi olemaan käyttäjäkeskeisempi.[11] Gates myöhemmin sanoi, että Windows 7:ssa keskityttäisiin myös suorituskyvyn parantamiseen.[12]

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Windows 7 -käyttöjärjestelmän mukana tulee DirectX 11.[13] Windows 7 tukee enimmillään 256 prosessoria.[14] Käyttöjärjestelmässä on karsittu ohjelmien määrää, jotta käyttöjärjestelmä käynnistyisi nopeammin.[15] Microsoft on pyrkinyt saamaan Windows 7:n käynnistysajan 15 sekuntiin.[16]

Professional-, Enterprise- ja Ultimate-versioissa on mahdollista ottaa käyttöön virtuaalinen Windows XP -tila.[17]

64-bittiset Windows 7 Professional- ja Ultimate-versiot tukevat keskusmuistia 192 gigatavuun asti Home Premiumin tukiessa 16 gigatavuun asti.[18]

Tehtäväpalkki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Windowsin tehtäväpalkki oli pysynyt lähes muuttumattomana Windows 95:stä asti. Windows 7:ssa se on suunniteltu uudelleen. Tehtäväpalkki on hieman korkeampi, mikä helpottaa käyttöä kosketusnäytöillä.

Avoimista ohjelmista on näkyvissä vain kuvakkeet, mikä selkeyttää ulkoasua. Kuvakkeiden järjestystä voi muuttaa haluamakseen ja ohjelmia voi kiinnittää myös tehtäväpalkkiin, jolloin niiden kuvake näkyy vaikkei ohjelma olisikaan käynnissä. Käynnissä olevat ohjelmat näkyvät korostettuna.

Avoimista ikkunoista näkee pienen esikatselun viemällä hiiren osoittimen kuvakkeen päälle. Kun osoittimen vie esikatselukuvan päälle, näkyy ikkuna täydessä koossaan ja samalla muut avoimet ikkunat muuttuvat läpinäkyviksi.

Palkin päähän, huomautusalueen viereen on lisätty suorakaiteen muotoinen painike, jolla saa työpöydän näkyviin. Viemällä hiiren sen päälle, avoimet ikkunat muuttuvat läpinäkyviksi, työpöytä tulee näkyviin, ja sitä painamalla avoimet ikkunat pienentyvät tehtäväpalkkiin.

Tehtäväpalkki on kuitenkin myös mukautettavissa perinteisen Windows 95:n mukaiseksi. Myös Windows XP:ssä esitelty pikakäynnistyspalkki (Quick Launch Bar) on palautettavissa käyttöön myös Windows 7:ssa.

Myyntipaketit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Windows 7:sta on saatavilla kaikkiaan kuusi eri paketointia, jotka on suunnattu kotikäyttöön, pk-yrityksiin, minikannettaviin, suuryrityksille ja kehittyville markkinoille. Windows 7 on saatavilla 32- ja 64-bittisenä.

Windows 7 Starter
Kevyimpiin netbook-koneisiin suunnattu paketti. Karsitussa paketissa pääpaino on Vistaan nähden muisti- ja suoritinkuorman vähentämisessä. Starter on saatavana vain 32-bittisenä ja 2 GB muistirajoituksella. Starter ei myöskään sisällä Aero-käyttöliittymää ja taustakuvan vaihtaminen on estetty.
Windows 7 Home Basic
Kuluttajaversio, jota tarjotaan yhtiön mukaan enää kehittyville markkinoille. Paketti sisältää minikannettavien versioon nähden mobiililaitteiden hallinnan, verkkoyhteyden jaon kotikoneiden kesken ja osan Windows 7:n graafisista uudistuksista.
Windows 7 Home Premium
Tyypillinen koti- ja kuluttajaversio, jossa on mukana Aero Glass -grafiikkauudistukset, aiempaa helpompi laitteiden verkottaminen ja tiedostojen jako, Windows Media Centerin uudistukset sekä kosketusohjauksen ja käsialatunnistuksen tuki. Media Centerissä Microsoft lisää muun muassa kieli- ja digi-tv-tukea useissa maissa. Pelaajille tärkeä on DirectX 11, joka tukee aikansa uusimpia ja nykypäivänäkin toiseksi uusimpia grafiikkapiirien 3D- ja geometriaominaisuuksia.
Windows 7 Professional
Sisältää kirjautumisen yritysverkon toimialueeseen, tiedostojen varmuuskopioinnin verkkoon, salatun tiedostojärjestelmän (EFS) tuen sekä uudistukset tulostamiseen yritysverkossa ja tuen yli 16 GB muistille.
Windows 7 Enterprise
Suuryrityksille on tarjolla Windows 7 Enterprise. BitLocker-toiminto kiintolevyjen ja ulkoisten muistien salaukseen, Direct Access -etäyhteystoiminto Windows-sovellusten käyttöön etänä Server 2008 R2 -palvelimen kanssa. BranchCache-toiminto tiedostojen hallintaan yritysten haarakonttoreiden välillä ja AppLocker-toiminto sovellusten käyttöoikeuksien hallintaan. Enterprise-versio on tarjolla ainoastaan Microsoftin Volume Licensing -yritysasiakkaille.
Windows 7 Ultimate
Kuin Enterprise eli sisältää kaikki ominaisuudet. Eroaa Enterprisestä ainoastaan siten, että Ultimatea myydään tavallisissa myyntipakkauksissa.

Elinkaari[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Windows 7:n Mainstream-tuki päättyi 13. tammikuuta 2015, jonka jälkeen käyttöjärjestelmään ei enää lisätä uusia ominaisuuksia. 14. tammikuuta 2020 asti jatkui maksuton Extended-tuki, joka kattoi korjauspäivitykset ja kriittiset tietoturvapäivitykset.[19] Professional- ja Enterprise -versioille Extended-tukea oli mahdollista vielä jatkaa vuoteen 2023 saakka maksua vastaan.[20]

Laitevaatimukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vähimmäislaitevaatimukset
Arkkitehtuuri 32-bittinen 64-bittinen
Suoritin 1 GHz 32-bittinen suoritin 1 GHz 64-bittinen suoritin
Keskusmuisti (RAM) 1 Gt RAM-muistia 2 Gt RAM-muistia
Näytönohjain DirectX 9 -näytönohjain WDDM-ajurituella.
Vapaata kiintolevytilaa 16 Gt vapaata tallennustilaa levyllä 20 Gt vapaata tallennustilaa levyllä
Optinen asema DVD-asema (Vain kun asennetaan DVD-levyä käyttäen)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Announcing Availability of Windows 7 and Windows Server 2008 R2 SP1 (englanniksi)
  2. a b Desktop Windows Version Market Share Worldwide StatCounter. 2022. gs.statcounter.com. Viitattu 10.02.2023. (englanniksi)
  3. Mannila, Marko: Windows 7 myyntiin lokakuussa Digitoday. 3.6.2009. Viitattu 29.6.2021.
  4. http://www.w3schools.com/browsers/browsers_os.asp
  5. https://www.netmarketshare.com/operating-system-market-share.aspx?qprid=10&qpcustomd=0
  6. TechWeek Europe Windows 7 Market Share Finally Overtakes Windows XP (englanniksi)
  7. Microsoft Windows 8 Consumer Preview (englanniksi)
  8. Windows 7 myynyt 450 miljoonaa kappaletta 13.9.2011. Hardware.fi. Viitattu 13.9.2011.
  9. Tomi Heinvuo, Windows 7 on niin suosittu, että Microsoftilla voi pian olla käsissään uusi tietoturvaskandaali Tekniikan Maailma 18.1.2020
  10. TGdaily Amazon: Windows 7 is 'the biggest pre-order product of all time' (Arkistoitu – Internet Archive) (englanniksi)
  11. Steven Levy: Bill Gates on Vista and Apple's 'Lying' Ads msnbc.msn.com. 3.2.2007. (englanniksi)
  12. Bill Gates: Bill Gates: Japan—Windows Digital Lifestyle Consortium microsoft.com. 12.5.2007. (englanniksi)
  13. Plaza Microsoft oikaisee: DirectX 11 sittenkin Windows 7:n mukana (Arkistoitu – Internet Archive) (suomeksi)
  14. Plaza Muropaketti – Lisätietoa Windows 7 -käyttöjärjestelmästä (Arkistoitu – Internet Archive) (suomeksi)
  15. Plaza Muropaketti – Windows 7:ssa karsittu ohjelmien määrää (Arkistoitu – Internet Archive) (suomeksi)
  16. Plaza Muropaketti – Microsoft tähtää 15 sekunnin käynnistysaikaan (Arkistoitu – Internet Archive) (suomeksi)
  17. Plaza Muropaketti – Windows 7:ssä Windows XP -moodi (Arkistoitu – Internet Archive) (suomeksi)
  18. Mikrobitti 10/2009 sivu 39. Otsikko: Windows 7:n tärkeimmät myyntiversiot
  19. Tivi Windows 7:ää käyttäviä saattaa harmittaa – tärkeä tuki loppuu
  20. Announcing Paid Windows 7 Extended Security Updates Microsoft 365 for Partners. Viitattu 14.1.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Windows 7.
Edeltäjä:
Windows Vista
Windows-versiot Seuraaja:
Windows 8