Kuvake

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee graafista käyttöliittymää. Internet-verkkosivustosta katso Kuvake.net.
Levykkeen kuvake symboloi useissa ohjelmissa tallennus­toimintoa.

Kuvake eli ikoni (engl. icon) on kuva, joka tietokoneen graafisessa käyttöliittymässä edustaa tiedostoa, hakemistoa, toimintoa tai ohjelmaa. Esimerkiksi ohjelmat ja toiminnot voidaan käynnistää osoittamalla kuvaketta ja aktivoimalla se osoitinlaitteen avulla (esimerkiksi hiirellä napsauttaen).

Kuvakkeet kehitettiin 1970-luvulla Xerox Palo Alto Research Centerissä Xerox Altolle. Kuvakkeet kehitettiin havainnollistamaan tietokoneen käyttöä aloittelijoille. Kuvakkeet yleistyivät Apple Macintoshin ja Microsoft Windowsin käyttöliittymien myötä. Nykyään lähes jokainen tietokoneen graafinen käyttöliittymä hyödyntää kuvakkeita.

Hyvien kuvakkeiden piirtäminen on muodostunut omaksi taiteenlajikseen. Kuvakkeen täytyy olla pieni ja selkeä ja toimia monenlaisilla näyttölaitteilla ja ‑tarkkuuksilla. Tyypillisesti kuvakkeen koko on pienimmillään 16×16 ja suurimmillaan 128×128 pikseliä, mutta uudet järjestelmät tukevat jo skaalautuvia SVG-kuvakkeita.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvakkeet juontavat Alan Kayn kehittämään käyttöliittymämalliin Doing With Images makes Symbols (suom. Tekeminen Kuvilla tuottaa Symboleja), jossa "tekeminen" on hiiren käyttämistä, "kuvat" ovat kuvakkeita (ikoneja) tietokonenäytöllä ja "symbolit" olivat Smalltalk-kieli.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Alan Kay ACM. Viitattu 13.5.2018. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kuvake.