BioShock

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
BioShock
BioShockin amerikkalainen kansikuva
BioShockin amerikkalainen kansikuva
Kehittäjä Irrational Games
2K Marin (PlayStation 3)
Feral Interactive (Mac OS X)
Julkaisija 2K Games
Jakelija Take-Two Interactive, Steam, Humble Store, PlayStation Store, PlayStation Now, App Store, Microsoft Store ja Xbox Games Store
Ohjaaja Ken Levine
Suunnittelija Paul Hellquist
Käsikirjoittaja Ken Levine
Säveltäjä Garry Schyman
Pelisarja BioShock
Pelimoottori Unreal Engine 2.5 (muunneltu);
Havok Physics
Julkaistu Windows, Xbox 360
  • NA 21. elokuuta 2007
  • EU 24. elokuuta 2007
PlayStation 3
  • EU 17. lokakuuta 2008
  • NA 21. lokakuuta 2008
Mac OS X
  • NA 10. lokakuuta 2009
Lajityyppi ensimmäisen persoonan ammunta, selviytymiskauhu
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus BBFC: 18
ESRB: MVirheellinen ESRB-arvo
OFLC: MA15+
OFLC: R15+
PEGI: 18
Alusta Microsoft Windows, Xbox 360, PlayStation 3, Mac OS X, BlackBerry, PlayStation 4, Xbox One
Jakelumuoto DVD, Blu-ray, Steam
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

BioShock on Irrational Gamesin kehittämä ja 2K Gamesin julkaisema ensimmäisen persoonan ammunta- ja selviytymiskauhupeli.

Peli julkaistiin Microsoft Windowsille ja Xbox 360:lle Euroopassa 24. elokuuta 2007 ja Pohjois-Amerikassa kolme päivää aikaisemmin. Peli julkaistiin myös PlayStation 3:lle syksyllä 2008 ja Mac OS X -käyttöjärjestelmälle noin vuotta myöhemmin.[1]

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Peli sijoittuu vuoteen 1960. Pelaaja on Jack, joka Atlantin valtameren yllä tapahtuvassa lento-onnettomuudessa putoaa hyisiin, kartoittamattomiin vesiin. Onnettomuudesta selviydyttyään Jack ui saarelle, josta hän löytää majakan. Majakan sisällä on sukelluspallo, joka toimii sisäänkäyntinä Art Deco -tyylillä rakennettuun merenalaiseen kaupunkiin nimeltä Rapture. Rapture on visionääriliikemies Andrew Ryanin vuonna 1946 rakennuttama aynrandilaiseksi individualistiseksi utopiaksi[2] suunniteltu unelmayhteiskunta.

Kaupungissa on kuitenkin jokin mennyt pahasti pieleen. Tämä dystopiaksi muuttunut yhteisö on tuhoutunut ja nyt kaupunkia hallitsevat ruumiskasat, geneettisesti muunnellut ja maskeihin sonnustautuneet ihmishahmot, ns. Splicerit, turvakamerat, lentävät robotit sekä tykkitornit. Kaupungissa asustavat lisäksi Little Sister ja Big Daddy -olennot eli ”pikkusiskot” ja ”isot isukit”. Pikkusiskot ovat lapsimutantteja, jotka imevät suurilla ruiskuilla kuolleiden ruumiista arvokasta geneettistä materiaalia, jota kutsutaan ADAM:iksi. Kömpelöt ja raskaat Big Daddy -olennot toimivat näiden pikkusiskojen suojelijoina, eivätkä ne epäröi käydä suojattiaan uhkaavien olentojen kimppuun. Jackin päämääränä on selviytyä ulos Rapturesta.

Pelaajan on kuitenkin saatava pikkusiskojen ADAM, joka on Rapturen kaupungissa kaikki kaikessa. Sen avulla voidaan ihmiskehoon istuttaa erilaisia plasmidigeenimuunnoksia ja erikoisvoimia, joiden avulla Jack pystyy muun muassa sytyttämään hahmoja ja esineitä tuleen, jäädyttämään niitä paikoilleen, ampumaan sähköshokkeja ja käyttämään telekinesiaa esineiden ja ruumiiden liikutteluun sekä ampumiseen niitä kohti vihollisia. Plasmidivoimat eivät kuitenkaan ole loputtomia. Ne kuluttavat niin sanottua EVE-energiaa, ja sitä saa sieltä täältä löytyvistä ruiskuneuloista. Lisäksi pelaaja voi löytää kuolleista asukkaista, laatikoista, nurkista ja muista paikoista muun muassa ensiapupakkauksia, aseita, ammuksia ja rahaa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rahalla voi tarpeen vaatiessa ostaa ”The Circus Of Value” -automaateista esimerkiksi ensiapupakkauksia, EVE-energiaa sekä muuta tarpeellista. ”El Ammo Bandito” -automaateista saa ostettua ammuksia, ja ”U-Invent”-automaateilla voi yhdistää esineitä erilaisiksi ammuksiksi tai työkaluiksi. Rahalla voi myös ostaa ensiapuautomaateista terveyttä tai hakkeroida (käytännössä ”lahjoa”) turvakameroita ja tykkitorneja puolelleen tai hakkeroida tavara-automaatteja ja kassakaappeja, jolloin niistä saa tavaraa halvemmalla tai jopa ilmaiseksi. Pelaajan kuollessa hänet elvytetään lähimmässä ”Vita Chamber” -kammiossa, jonka jälkeen hänellä on 50 prosenttia täydestä terveydestä jäljellä.

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Osa pelin kehitystiimistä on aikanaan ollut mukana System Shock 2 -toimintaroolipelin tuotannossa, ja on sitä kautta saanut kyseiselle esikuvalle tyypillisiä ominaispiirteitä ja vaikutteita. BioShockia kutsutaankin usein System Shock 2:n henkiseksi jatko-osaksi.lähde?

Tarinasta oli useita hahmotelmia kehitysvaiheessa, mutta lopullinen oli lähes täysin uusiksi kirjoitettu versio.[3] Kilpailevat vaatimukset ajalle ja resursseille tarkoittivat että tärkeät kerronnalliset elementit tehtiin vasta tarinan uusiksi kirjoituksen jälkeen ja tarvitsivat paljon työtä lisäämiseksi jälkikäteen.[3] Roolipelin kaltaisessa pelissä tarina on projektia ohjaava elementti ja ideaalisesti pelimekaniikat integroidaan toisiaan täydentävästi tarinan kanssa.[3]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli on saanut IGN:n arvostelussa arvosanaksi 9.7/10.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 1UP.com – BioShock Confirmed for PS3 (Arkistoitu – Internet Archive) (englanniksi)
  2. https://www.utupub.fi/handle/10024/135044
  3. a b c Brandon Sheffield: What Went Wrong? Learning From Past Postmortems gamasutra.com. 22.4.2009. Viitattu 24.10.2021. (englanniksi)
  4. Charles Onyett: BioShock Review ign.com. 18.8.2007. Viitattu 25.10.2021. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]