Atom Smasher

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Atom Smasher oikealta nimeltään Albert Rothstein on supersankari, joka esiintyy DC Comicsin julkaisemissa amerikkalaisissa sarjakuvissa. Hahmo esiintyi ensimmäisen kerran The All-Star Squadron #25 tarinassa syyskuussa 1983. ja hänet loivat Roy Thomas ja Jerry Ordway. Thomas nimesi hahmon kunnianosoituksena ystävälleen ja sarjakuvafanilleen Allan Rothsteinille. Hahmo on toiminut Oikeuden Puolustajien liittolaisena ja Suicide Squad ryhmän jäsenenä.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albert Julian Rothstein, joka on Golden Agen sarjakuvissa esiintyneen Atomin Al Prattin kummipoika sai metainhimilliset voimansa, yli-inhimilliset voimat ja molekyylirakenteensa hallinnan, jolloin hän pystyi muuttamaan kehonsa kokoa ja tiheyttä isoisältään, vastahakoiselta superpahikselta, joka tunnetaan nimellä Cyclotron. Tämä antoi hänelle mahdollisuuden taistella rikollisuutta vastaan ensin Nuklonina ja sitten myöhemmin Atom Smasherina. Nuklonina Albert oli Infinity Inc:n perusjäsen ja palveli sittemmin Justice Leaguessa. Häntä pidettiin luotettavana, mutta melko epävarmana ja päättämättömänä supersankarina ollessaan Infinity, Inc:ssä. Tänä aikana hänellä oli mohawk-hiustenleikkaus. Ollessaan JLA:ssa hän solmi vahvan ystävyyssuhteen entisen Infinity Inc:n joukkuetoverinsa Obsidianin kanssa.

Albert saa vihdoin unelmansa toteeen ja hänet kutsutaan liittymään yhdistyneeseen JSA:han uudella nimellä ja identiteetillä, Atom Smasher. Atom Smasher vaalii vuosien ajan rooliaan Prattin perinnön ylläpitäjänä ja pyrkii jatkuvasti todistamaan olevansa kultaisen aikakauden idoliensa arvoinen – varsinkin kun monista heistä tuli hänen joukkuetoverinsa JSA:ssa. Hän katsoo vanhempiin JSA:n jäseniin, mutta itseään katsoo ylös nuori aloitteleva jäsen Stargirl. Kun Albertin äiti murhataan terroristi Kobran suunnittelemassa lento-onnettomuudessa, hän joutuu koston valtaamaksi ja melkein murskaa Kobran käsissään, ennen kuin hänen joukkuetoverinsa Jack Knight, kolmas Starman puhuu hänet järkiinsä vakuuttaen hänet, että hänen ei pitäisi pilata äitinsä muistoa yhdistämällä sen Kobran murhaan. Pian kohtalokkaan onnettomuuden jälkeen Albert – Uusien Jumalien jäsenen Metronin avulla – palaa ajassa taaksepäin ja pakottaa heikentyneen konnan Extantin asemaan, jossa hän ottaa Albertin äidin paikan lentokoneessa. Tämä päätyy pelastamaan hänen henkensä, mutta tekee Albertista murhaajan, vaikka Extantia ei voitaisi hillitä ja estää häntä aiheuttamasta lisävahinkoa, ja varmistaa myös, että historia säilyy lentokoneessa kuolleiden lukumäärän suhteen.

Kun Kapteeni Marvelin pitkäaikainen vastustaja Black Adam uudistuu ja liittyy JSA:han, hän ja Rothstein aloittavat kilpailun, kun Al kieltäytyy uskomasta Adamin uudistuneen. Tämä muuttuu pian sukulaisuudeksi, kun Adam oikeuttaa Alin murhanhimoiset toimet Extantia kohtaan. Todellakin, Black Adam kommentoi, että hän ajattelee Atom Smasheria veljenä, jota hänellä ei koskaan ollut. Adamin rohkaisemana Atom Smasher turhautuu JSA:n moraalisiin rajoihin, varsinkin kun Kobra kiristää viranomaisia ​​vapauttamaan hänet. Albert ja Adam erosivat JSA:sta välittömästi Kobran pakenemisen jälkeen.

Pian tämän jälkeen epätodennäköinen kaksikko ratkaisee toistensa henkilökohtaiset tilanteet. Adam tappaa Kobran, kun taas Rothstein tappaa Adamin kotimaan Khandaqin diktaattorimaisen presidentin. Atom Smasher auttaa johtamaan rikollisten metaihmisten ryhmää (mukaan lukien entiset Infinity Inc:n joukkuetoverit Brainwave ja Northwind) hyökkäämään Khandaqiin ja kukistamaan sen sortohallinnon. Atom Smasher taistelee aluksi JSA-joukkuetovereitaan vastaan ​​Khandaqissa, ennen kuin päättää sen sijaan auttaa solmimaan levottoman aselevon – Black Adam ja hänen maanmiehensä voivat pysyä vallassa niin kauan kuin he eivät koskaan poistu maasta.

Atom Smasher pysyy Lähi-idän kansakunnassa jonkin aikaa, vaikka hän alkaa lopulta kyseenalaistaa Adamin motiiveja. Rothstein menehtyy JSA #75:ssä taistellessaan Aavetta vastaan, mutta Black Adamin salama herättää hänet henkiin ja kuljetetaan takaisin JSA:n päämajaan.

Myöhemmin hänet tuomittiin teoistaan ​​Khandaqissa ja hän tunnustaa syyllisyytensä kaikkiin syytteisiin. Joukkuekaveri Stargirl lupaa olla hänen tukenaan, kun hän pääsee ulos. Vankilassa ollessaan Suicide Squadin perustaja Amanda Waller lähestyy häntä. Vuonna 52 hänen nähdään kokoavan Wallerin käskystä uutta itsemurharyhmää, jota opastetaan taistelemaan Black Adamia vastaan, ja Atom Smasherin itsensä tietämättä pakottavan perheensä ylireagointiin. He onnistuvat, ja Osiris joutuu häpeään ja paljastuu, koska hän tappoi ryhmän jäsenen, kun Amanda Waller kuvasi tapahtumia, mikä johti koko Black Marvel -perheen kaatumiseen ja Mustan Adamin murhanhimoiseen riehumiseen, jota kutsuttiin kolmanneksi maailmansodaksi.

Sitten hän asettuu Justice Societyn puolelle yrittäen saada Black Adamin kiinni, mutta kieltäytyy tuomitsemasta häntä millään tavalla, eikä edes usko hänen syyllistyneen Bialjan kansanmurhaan. Kun Kapteeni Marvel ryöstää Adamin voimat ja hän on syöksymässä kuolemaansa, Atom Smasher pelastaa hänet, vaikka kukaan hahmo ei koskaan näe tätä, ja Al pitää sen piilossa.

Black Adam: The Dark Age -sarjassa Albert näytetään etsimässä entistä ystäväänsä, joka aikoo herättää kuolleen vaimonsa Isisin henkiin. Mustassa Adamissa nro 5 Albert tuo Adamille luun Isiksen jäännöksistä ja yrittää onnistumatta saada ystävänsä piiloutumaan.

Justice Society of America: The Kingdom -erikoissarjassa Stargirl värvää Atom Smasherin saadakseen Damagen järkiinsä, josta on tullut eräänlainen kolmannen maailman jumalan Gogin evankelista sen jälkeen, kun kosminen olento (väliaikaisesti) paransi hänen arpiset kasvonsa. Hän pitää Prattin poikaa velihahmona, koska Pratt kasvatti hänet alun perin.

Atom Smasher palaa vihdoin JSA:lle "Black Adam and Isis" -kaaren aikana, joka on painettu Justice Society of Americassa #23–25. Atom Smasher pyytää tiimiltä toista mahdollisuutta kunnioittaa Al Prattin muistoa ja liittyy Justice Societyyn taistelemaan Black Adamia ja Isistä, jotka ovat ryöstäneet Kapteeni Marvelin voimat ja valtaistuimen Ikuisuuden kalliolla. Tarinan päätteeksi, Wildcatin epäluottamuksesta huolimatta, Atom Smasher otetaan takaisin JSA:n täysjäseneksi, samoin kuin kaikki muut tiimin jäsenet, jotka olivat toimineet huonosti viime aikoina. Hän katoaa useista ongelmista, mutta hän ilmestyy uudelleen JSA: All-Stars -kirjaan kidnappauksen uhrina.

"Watchmen"-jatko-osassa "Doomsday Clock" Atom Smasher palaa DC-universumiin muun Justice Society of America -järjestön rinnalla, kun Tohtori Manhattan Teräsmiehen innoittamana kumoa muutokset, jotka hän teki aikajanalle, jotka pyyhkäisivät Justice Society of American ja Avaruussankarien legioonan olemassaolon.

Kingdom Come maailmaan pohjautuvassa sarjakuvassa Atom Smasher nähdään Teräsmiehen perustaman Justice Leaguen jäsenenä. Injustice-maailmaan perustuvissa sarjakuvissa Atom Smasherin nähdään olevan suhteessa Gigantan kanssa, vaikka he riitelevätkin usein erimielisyyksiensä takia, mutta sopivat riitansa nopeasti pienen yhteenoton jälkeen.

Hallitsemattomalle toriumsäteilylle altistumisen seurauksena Atom Smasherin massa on muuttunut epävakaaksi. Hän voi kasvattaa kokoaan, jolloin hän voi kasvaa jopa 28 jalkaa pitkäksi. Tällä korkeudella Atom Smasher kestää kaikkia normaalikokoisten ihmisten hyökkäyksiä. Atomihajotuksella hän lisää omien atomiensa välistä etäisyyttä, mikä lisää hänen kokonaiskokoaan. Normaaleissa olosuhteissa hänen massansa pysyisi samana riippumatta siitä, kuinka suureksi hän tulee. Hänen massan kasvuvoimansa kuitenkin vastustaa näitä vaikutuksia jossain määrin. Hän voi lisätä kehonsa massaa. Hänen painonsa kerrotaan pituudella. Tietenkin, kun hän painaa enemmän, hänellä on suurempi vaikutus ympäristöön. Voima antaa Atom Smasherille hämmästyttävän vastustuskyvyn fyysisiä hyökkäyksiä vastaan. Jättikokoisena hän pystyy selviytymään iskuista, jotka normaalisti tappaisivat keskimääräisen ihmisen. Hän voi myös käyttää massaa voimansa sijasta latausvaurion aiheuttamiseen. Tämä voima on sidottu hänen kasvuvoimaansa.

Atom Smasherin voimakkuus ja tiheys kasvavat suhteessa hänen valitsemaansa kokoon, koska se on jo supervahva normaalikoossaan – 7 jalkaa 6 tuumaa eli 2,3 metriä (vaikka viime aikoina hänet on kuvattu normaalipituisemmaksi, kun hän ei käytä voimiaan) JSA #75:ssä selitettiin, että hänen lihaksensa ja luunsa itse asiassa murtuvat ja uudistuvat kasvaessaan saavuttaakseen nämä suuret korkeudet).

DC Encyclopediassa sanotaan, että hän voisi kasvaa jopa 60 jalkaan ilman ongelmia. Ei tiedetä, onko korkeuksilla, joihin hän voi kasvaa, rajaa. 60 jalan korkeudessa hän oli tarpeeksi vahva pudottamaan Power Girlin yhdellä iskulla ja tuhosi helposti suurimman osan JSA:sta "Black Reignin" aikana, mutta hän on alttiina Black Adamin kaltaisten voimakkaiden olentojen iskuille, koska hänet lyötiin tajuttomaksi yhdellä iskulla useita kertoja. Nuklonina ollessaan Albert kykeni asteittain kulkemaan seinien läpi; hänen ei ole osoitettu käyttävän tätä voimaa viime vuosina, mutta on epäselvää, onko se otettu uudelleen pois. Rothstein on myös taitava lentäjä ja mekaanikko. JSA:n ensimmäisten vuosien aikana hänet nähtiin ohjaavan JSA:n Steel Eaglea sekä Star Rocket Raceria JSA: Our Worlds at Warissa ja aiemmin Infinity, Inc:n päälentäjänä.

Muussa mediassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Atom Smasheriin pohjautuva hahmo nimeltä Tom Turbine esiintyy Justice League Unlimited sarjan jaksossa "Legends", jossa häntä ääninäyttelee Ted McGinley. Turbine on supersankari vaihtoehtoisesta universumista ja Justice Guild of America -järjestön jäsen. Supersankarina ollessaan hän taisteli Injustice Guildia vastaan ​​ja kuoli muun JGA:n kanssa sodassa, joka tuhosi suurimman osan heidän maailmasta. Vuosia myöhemmin psioninen meta-ihminen Ray Thompson loi JGA:n uudelleen osana illuusiota ennen kuin sankarit "kuolevat" toisen kerran voittaakseen hänet. Sarjan tuottaja Bruce Timmin mukaan Turbine perustui ensisijaisesti Al Prattiin, sisältäen myös Atom Smasherin ja Teräsmiehen elementtejä. Myöhemmin varsinainen Atom Smasher nähtiin sarjan aikana cameo-roolissa Oikeuden Puolustajien jäsenenä.

Televisiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Atom Smasherin paha Maa 2 versio esiintyi vuoden 2014 The Flash televisiosarjan jaksossa "The Man Who Saved Central City", jossa häntä esitti Adam Copeland.

Elokuvassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Atom Smasher esiintyi vuoden 2022 Black Adam elokuvassa, jossa häntä esitti Noah Centineo. Tämä versio on Justice Societyn jäsen, joka sai pukunsa ja viittansa sedältään Al Prattilta.

Videopeleissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]