Antabusreaktio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tauriontatti voi aiheuttaa antabusreaktion alkoholin kanssa nautittuna

Antabusreaktio tarkoittaa voimakasta pahoinvointia, joka syntyy muun muassa disulfiraamin (kauppanimi Antabus) tai eräiden diabetes- ja tuberkuloosilääkkeiden käyttämisestä yhtä aikaa alkoholin kanssa.[1] Antabusreaktio mielletään usein sivuvaikutukseksi, koska alkoholia ei voi käyttää hoidon aikana, mutta disulfiraamia käytetään alkoholiriippuvuuden hoitoon juuri antabusreaktion vuoksi.

Reaktio voi aiheutua jo muutaman alkoholigramman nauttimisesta samanaikaisesta antabusaineen kanssa. Reaktio kestää tunteja. Yleisiä oireita ovat muun muassa päänsärky, kuuma ja punoittava iho ("flush"), hengenahdistus, takykardia eli sydämen sykkeen kiihtyminen, pahoinvointi ja verenpaineen lasku.[2]

Oireet johtuvat siitä, että antabusaine estää aldehydidehydrogenaasi-nimisen entsyymin toimintaa. Normaalitilassa alkoholi hapettuu elimistössä ensin asetaldehydiksi, jonka entsyymi sitten hajottaa. Niinpä asetaldehydi jää elimistöön ja aiheuttaa epämiellyttävät oireet.[2]

Jotkut kasvit ja sienet toimivat luonnollisena antabuksena ja eivät siis sovi yhtäaikaiseen käyttöön alkoholipitoisten juomien kanssa. Ainakin harmaamustesieni, nuijamalikka, piikkiukonsieni ja tauriontatti aiheuttavat antabus-lääkkeen kaltaisen reaktion.lähde?

Antabusreaktion aiheuttavia aineita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. antabusreaktio Tohtori.fi.
  2. a b Koulu, Markku & Tuomisto, Jouko (toim.), Ulrich Tacke: Farmakologia ja toksikologia. Medicina Oy, 2007. Riippuvuus ja väärinkäyttö (PDF).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]