Tauriontatti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tauriontatti
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Sienet Fungi
Kaari: Kantasienet Basidiomycota
Alakaari: Avokantaiset Agaricomycotina
Luokka: Varsinaiset avokantaiset Agaricomycetes
Alaluokka: Agaricomycetidae
Lahko: Boletales
Heimo: Boletaceae
Suku: Loimutatit Suillellus
Laji: luridus
Kaksiosainen nimi

Suilellus luridus
Schaeff.[1]

Katso myös

  Tauriontatti Commonsissa

Tauriontatti (Suillellus luridus, aik. Boletus luridus) on Lounais-Suomessa ja Ahvenanmaalla esiintyvä punertava tattilaji. Väriltään se on oliivimaisen ruskea tai kellanpunertava, ja muuttuu kosketettaessa siniseksi. Tauriontatti on syötävä ja hyvä ruokasieni kypsennettynä. Se voi aiheuttaa vatsavaivoja raakana syötynä. Alkoholin kanssa nautittuna se voi aiheuttaa antabusreaktion. Tauriotatin lakin väri vaihtelee paljon. Tauriontatin pillistö on nuorena keltainen, mutta punastuu lakin kasvaessa. Varmin veritatista erottava tuntomerkki on jalan verkkokuvio, joka veritatilta puuttuu. Yksi huomattavimpia tuntomerkkejä tauriontatilla on sen pillistön ja sen yläpuolisen lakin mallon väliin muodostuva sininen/sinertyvä linja. Se puuttuu muilta saman värimaailman tateilta, jotka ovat yleisempiä etelämmässä. Tatti suosii kalkkimaita, ja se on sisä-Suomessa harvinainen. Tauriontattia muistuttavia sieniä ovat veritatti ja piruntatti.[2]

Tauriontatti on Suomessa silmälläpidettävä laji.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Taksonomian lähde: Index Fungorum Luettu 1.9.2008
  2. Phillips, R.: WSOY Suuri Sienikirja, s. 196. suomeksi toim. Lasse Kosonen. WSOY, 1981, suom. 1992. ISBN 951-0-17255-3.
  3. Rassi, P., Hyvärinen, E., Juslén, A. & Mannerkoski, I. (toim.): Suomen lajien uhanalaisuus – Punainen kirja 2010, s. 238. Ympäristöministeriö & Suomen ympäristökeskus, 2010. ISBN 978-952-11-3806-5. Suomen lajien uhanalaisuus – Punainen kirja 2010 sivut 181–685 (pdf).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]