Anssi Karttunen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Anssi Karttunen (s. 1960) on suomalainen sellisti. Hän esiintyy ympäri maailmaa solistina ja kamarimuusikkona. Karttunen tulkitsee kaikkien aikakausien musiikkia ja on tehnyt yhteistyötä monien säveltäjien, muun muassa Luca Francesconin, Oliver Knussenin, Magnus Lindbergin, Kaija Saariahon, Tan Dunin, Pascal Dusapinin ja Rolf Wallinin kanssa. Hän on kantaesittänyt yli 170 sävellystä, joista 29 orkesterin kanssa.

Orkestereista, joiden kanssa Karttunen esiintyy mainittakon Philadelphian orkesteri, Bostonin sinfoniaorkesteri, Los Angelesin filharmonikot, Concertgebouw-orkesteri, Filarmonica della Scala, BBC:n sinfoniaorkesteri, Philharmonia-orkesteri, Orchestre de Paris ja NHK:n orkesteri. Kamarimusiikkia hän esittää muun muassa perustamassaan jousitriossa viulisti Ernst Kovacicin ja alttoviulisti Steven Dannin kanssa. Magnus Lindbergin kanssa Karttunen on esittänyt Dos Coyotes -resitaalia kymmeniä kertoja eri mantereilla. Karttunen esiintyy myös Tres Coyotes -yhtyeessä John Paul Jonesin ja Magnus Lindbergin kanssa.

Karttunen on sovittanut paljon musiikkia kamari- ja selloyhtyeille, muun muassa Johannes Brahmsin Pianokvinteton jousikvintetille ja Händel-variaatiot jousitriolle; Robert Schumannin Sellokonserton sellolle ja jousikvartetille; Magnus Lindbergin, [[Paavo Heininen|Paavo Heinisen]] ja Peter Liebersonin teoksia, sekä argentiinalaisia ja suomalaisia tangoja selloyhtyeille. Hän on levyttänyt Tuija Hakkilan kanssa teoksia sellolle ja pianolle Ludwig van Beethovenista Jouni Kaipaiseen, moderneja sellokonserttoja muun muassa Esa-Pekka Salosen ja Christoph Eschenbachin kanssa, DVD:n Tan Dunin The Map -teoksesta sekä sooloselloteoksia Johann Sebastian Bachista Kaija Saariahoon.

Karttunen opettaa Pariisin École Normale de Musiquessa, pitää mestariluokkia säännöllisesti useissa maissa, kamarimusiikkikursseja (Domaine Forget, Yellow Barn), sekä uuden musiikin kursseja (Centre Acanthes, Britten-Pears School). Yhdessä Magnus Lindbergin ja Kaija Saariahon kanssa Karttunen perusti vuonna 2007 Creative Dialogue kurssin Santa Fessä Uudessa Meksikossa säveltäjille ja instrumentalisteille, kurssin järjestää Sibelius-Akatemia. Creative Dialogue järjestetään vuorovuosina Acequia Madre-talossa Santa Fessä ja Kallio-Kuninkalassa Suomessa.

Vuosina 1994–1998 Karttunen toimi Avanti! Kamariorkesterin ja Suvisoitto-festivaalin taiteellisena johtajana. Helsinki Biennalen taiteellinen johtaja hän oli vuosina 1995 ja 1997 ja Musica Nova Helsinki 2015-festivaalin johtaja. Karttunen oli London Sinfoniettan soolosellisti vuosina 1999–2005. Hän on esiintynyt kapellimestarina muun muassa Belgiassa, USA:ssa, Englannissa ja Hollannissa. Yhdessä Kaija Saariahon kanssa Karttunen perusti Petals-yhdistyksen, joka välittää internetin kautta CD-levyjä, nuotteja ja informaatiota musiikista, joka muuten ei löydä tietä yleisölleen.

Anssi Karttusen opettajia olivat muun muassa Erkki Rautio, William Pleeth, Jacqueline du Pré ja Tibor de Machula. Hän soittaa Francesco Ruggerin valmistamalla sellolla.

Anssi Karttunen asuu Pariisissa. Hän on naimisissa venezuelalais-suomalaisen taiteilijan Muriel von Braunin kanssa.

Hänelle myönnettiin vuonna 2020 Pro Finlandia -mitali.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.