Tan Dun

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tan Dun
譚盾
Henkilötiedot
Syntynyt18. elokuuta 1957 (ikä 66)
Muusikko
Tyylilajit oopperaView and modify data on Wikidata
Soittimet lemmenviuluView and modify data on Wikidata
Palkinnot
Aiheesta muualla
Kotisivut

Tan Dun (kiin. 譚盾, s. 18. elokuuta 1957) on kiinalainen säveltäjä, joka on teoksissaan yhdistellyt kiinalaista ja länsimaista taidemusiikkia. Hän voitti vuonna 1998 Grawemeyer-palkinnon teoksellaan Marco Polo ja vuonna 1996 Glenn Gould -säätiön City of Toronto - Glenn Gould International Protégé Prize in Music -palkinnon. Hän on voittanut myös Oscar-palkinnon tekemästään musiikista elokuviin Hero ja Hiipivä tiikeri, piilotettu lohikäärme.

Tan Dun syntyi Simaon kylässä Hunanin provinssissa. Hän liittyi nuorena valtion tukemaan perinteistä kiinalaista oopperaa esittävään ryhmään. Myöhemmin hän opiskeli muun muassa Toru Takemitsun johdolla Kiinan konservatoriossa ja myöhemmin vuodesta 1985 New Yorkissa Columbian yliopiston tohtoriohjelmassa Chou Wen-chungin johdolla. New Yorkissa Tan tutustui modernistisiin säveltäjiin kuten Philip Glassiin, John Cageen, Meredith Monkiin ja Steve Reichiin.

Tanin teoksissa käytetään usein uusia ja orgaanisia soittimia: esimerkiksi hänen teoksessaan Matteuksen vesipassio ääniä synnytetään vesiastioissa perinteisten lyömäsoittimien rinnalla. Paperikonsertossa ääniä synnytetään vain paperia käsittelemällä.

Levytyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Netherlands RCO, Stephen Bryant, Alexandra Montano: Marco Polo, Sony, 1997
  • The Helsinki Philharmonic,Muhai Tang, Kari Kropsu: Out of Peking Opera and More, Ondine, 1998
  • Berlin RIAS Chamber Chorus, Stephen Bryant, Maya Beiser: Water Passion after St. Matthew, Sony, 2002

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä säveltäjään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.