Anne-Joseph Théroigne de Méricourt

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Anne-Joseph Théroigne de Méricourt

Anne-Joseph Théroigne de Méricourt (1762 Liège1817 Pariisi) oli ranskalainen henkilö, joka oli näkyvin ja tunnetuin Versaillesin retken naispuolisista johtajista. Hänestä tiedetään hyvin vähän: hän ratsasti joukkojen kärjessä tulipunaisessa puvussa sapeli vyöllään. Samoin itse palatsissa hän riehui kuin mikäkin raivotar, surmasi henkivartijoita katkoen näiden kauloja; päät vietiin hänen käskystään seipäiden päässä Pariisiin. Hänestä on säilynyt tiettävästi vain yksi muotokuva, joka kertoo hänen olleen ns. klassisten mittojen kaunotar.

Retken jälkeen hän koki värikkäät jos kohta onnettomasti päättyneet vaiheet: syntyisin hän oli alankomaalainen, Itävallalle tuolloin kuuluneesta Liègestä, jonne palattuaan hänet vangittiin ja teljettiin tirolilaiseen linnaan vuonna 1790; seuraavana vuonna keisari Leopold II kuuli huhuja hänen kauneudestaan ja rohkeudestaan haettaen vangin eteensä.

29-vuotias kaunotar teki vaikutuksen keisariin ja tämä päästi hänet vapaaksi maksaen matkan Brysseliin. Théroigne palasi Pariisiin ja osallistui mm. Tuileriesin valtaukseen. Hänen mielipiteensä olivat kuitenkin matkalla muuttuneet maltillisemmiksi, mistä auttamatta seurasi se, että terrorin puhjetessa kiihkomieliset entiset ystävättäret väittivät hänen olevan girondisti. Théroigne yritti paeta Pariisista, mutta entiset ystävättäret tunnistivat hänet kaupungin portilla ja pako päättyi. Théroigne sai pitää henkensä, mutta hänet ruoskittiin alastomana kaupungin torilla lähes henkiheitoksi; tämän johdosta hän menetti järkensä ja kuoli mielisairaalassa vuonna 1817.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]