Andorran lippu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Andorran lippu vuosina 1866–1931 ja vuodesta 1939 eteenpäin. Suhde: 2:3

Andorran lippu on Andorran kansallistunnus vaakunan, moton ja kansallislaulun ohella. Se symboloi maan suojelijavaltioiden, Ranskan ja Espanjan vallan harmoniaa Andorrassa. Lipun punainen ja keltainen symboloivat Espanjan valtaa maassa ja sininen pystypalkki sekä trikolori Ranskan valtaa. Lipun keskellä on Andorran vaakuna, jossa on sekä Espanjan että Ranskan kansalliset tunnukset.[1] Vaakunassa on Espanjan Urgelin piispan paimensauva ja hiippa sekä Katalonian neliraitainen vaakunatunnus. Siinä on myös Ranskan Foix'n kreivin kolmiraitainen vaakuna ja Béarnin kreivin kahden lehmän tunnus. Vaakunan alla on latinankielinen lause, jossa lukee Virtus Unita Fortior (yhdistynyt voima on suurin). Lause kuvaa Andorran tilannetta Espanjan ja Ranskan vaikutuksessa.

Andorra sai ensimmäisen oman lippunsa vuonna 1806. Se oli katkoinen punaiseen ja keltaiseen, jotka ovat sekä Espanjan että Ranskan Foix'n kreivikunnan värit. Vuonna 1886 lippua uusittiin Ranskan keisari Napoleon III:n pyynnöstä. Lipun kentät sijoitettiin Ranskan trikolorin lailla pystyasentoon ja keskelle sijoitettiin Andorran vaakuna.[1]

Lippua vaihdettiin jälleen vuonna 1931, kun Espanjasta tuli tasavalta. Lippu muutettiin tasavaltalaisten lipun malliseksi ja vaakuna pudotettiin pois. Espanjan lipusta Andorran lippu erosi vain siten, että Espanjan purppuranpunaisen yläpalkin tilalla oli sininen palkki. Andorrassa palattiin Napoleon III:n lippuun vuonna 1939, kun Espanjan tasavalta kukistui Francisco Francon noustessa valtaan. Tästä lähtien nykyinen lippu on ollut taas käytössä.

Aikaisemmat versiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Dorling Kinderley Limited, London: Suuri lippukirja, s. 134. Suomentanut Niina Mäki-Kihniä. The Bonnier Group, 2010. ISBN 978-952-220-281-9.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Suuri lippukirja, s.134
Tämä heraldiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.