Kyproksen tasavallan lippu

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Kyproksen lippu)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kyproksen lippu. Suhteet 3:5.

Kyproksen tasavallan lippu on Kyproksen tasavallan symboli vaakunan ja kansallislaulun ohella. Se hyväksyttiin 16. elokuuta 1960.

Lipussa on koko Kyproksen saaren kartta sekä sen alla kaksi oliivipuun oksaa, jotka ovat rauhan symboleja, valkoisella pohjalla, joka on toinen rauhan symboli. Kypros on Kosovon ohella ainoa maa, joka esittää koko maa-alueensa lipussaan. Lipun kartta on väriltään kuparin keltainen, joka puolestaan symboloi maan laajoja kupariesiintymiä.

Kyproksen lipun valitsi maan tasavallan presidentti Makarios III vuonna 1960 turkkilais-kyproslaisen opettajan, Ismet Guneyn, esityksestä. Hänen ajatteluunsa oli vaikuttanut Kyproksen varapresidentti Fazil Küçük.

Sinistä ja punaista, jotka ovat Kreikan ja Turkin lippujen värit, vältettiin tarkoituksella tavoitteena muodostaa neutraalin värinen lippu. Nykyisin lippu on kuitenkin lähinnä käytössä Kyproksen kreikkalaisten alueella.

Määrittelyjä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kyproksen lipun kartan suuruus on 44 % koko lipun pinta-alasta. Kuparinkeltainen väri on Pantone 144-C ja oliivipuun oksien väri on Pantone 336-C.

Lipusta on kuitenkin usein erilaisia muunnoksia sekä kartan että värien suhteen. Lokakuussa 2005 Kyproksen tasavallan hallitus päätti tiukentaa lippupolitiikkaansa ja määräsi, että vain normit täyttävän lipun valmistus sallitaan.