Kosovon lippu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kosovon lippu. 21. helmikuuta 2008

Kosovon lipussa on sinisellä taustalla kultainen Kosovon kartta ja yläosassa kuusi hopeista, viisikärkistä tähteä kuvastaen maan kuutta etnistä ryhmää (albaanit, serbit, bosnit, goranit, romanit ja turkkilaiset). Kosovon parlamentti hyväksyi lipun 17. helmikuuta 2008 suunnittelukilpailun tuloksena.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kosovon albaanit ovat perinteisesti käyttäneet etnisyytensä tunnuksena Albanian lippua, kun taas serbit ovat käyttäneet Serbian lippua. Tämän takia maakunnalla ei ollut mitään virallista tunnusta, joten sellainen oli luotava ennen Kosovon itsenäistymistä.

Uuden lipun etsintä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisen ehdotuksen Kosovon lipuksi esitteli Ibrahim Rugova 29. lokakuuta 2000 lehdistötilaisuudessa. Tässä "Dardanian lipuksi" kutsutussa lipussa oli Albanian vaakuna kultareunuksisessa ympyrässä sinisellä taustalla. Vaakunan yläpuolella oli kuusisakarainen kultainen tähti, ja sen keskellä oli neliosainen kelta-puna-musta-keltainen kilpi, jossa oli tekstin "Dardania" sisältävä nauha.[1] Lippu ei kuitenkaan koskaan saanut suosiota.[2]

Kesäkuussa 2007 käynnistettiin kilpailu uuden lipun hankkimiseksi.[3] Siihen osallistui 993 eri lippua.[4] Kriteereinä oli, että lippu ei saisi sisältää albaaneihin eikä serbeihin viittaavia tunnuksia, ja ne täytti noin 700 ehdokasta.[5] Kilpailua varten perustettu komissio valitsi näistä helmikuussa 2008 kolme ehdokasta, joista Kosovon parlamentin oli tarkoitus valita yksi itsenäistymisen yhteydessä.

Ensimmäisessä ehdotuksessa oli Kosovon rajojen muodostama kuvio valkoisena keskellä neljän pienen ja yhden ison keltaisen, viisikärkisen tähden ympäröimänä. Toinen oli trikolori, jossa on pystysuunnassa punainen, valkoinen ja musta raita. Kolmas ehdokas oli sama trikolori, jonka keskimmäisessä raidassa oli spiraali.[6]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Dardania (flag of uncertain status) (Flags of the World, viitattu 21. helmikuuta 2008)
  2. Kosovo Television Debate: Kosovar flags and symbols (Arkistoitu – Internet Archive) (Birn, viitattu 21. helmikuuta 2008)
  3. Kosovo contest for state symbols (BBC 4. kesäkuuta 2007)
  4. Kajtazi (Arkistoitu – Internet Archive) (viitattu 8. helmikuuta 2008)
  5. Kosovo Starts Selection of its Future Flag and Emblem (Birn 5. heinäkuuta 2007)
  6. With independence looming, Kosovo to pick a flag (The Christian Science Monitor, 8. helmikuuta 2008)