Maltan lippu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Maltan kansallislippu, suhde 2:3.
Maltan kauppalaivaston lippu, suhde 2:3

Maltan lippu on Maltan kansallistunnus vaakunan ja kansallislaulun ohella. Lippu on kaksivärinen, valkoinen on tankoa vasten ja punainen liehuu tuulessa. Lipussa on Yrjön risti tangon puoleisessa yläkulmassa.

Punainen ja valkoinen väri ovat aina assosioituneet Maltan kansaan. Muinaisen pääkaupungin Mdinan vaakunavärit todistavat tästä traditiosta. Näin ollen on luonnollista, että niistä on tullut myös koko Maltan värit. Lipun punainen ja valkoinen ovat Johanniittain ritarikunnan tunnusvärejä.[1]

Malta näytteli tärkeää roolia toisessa maailmansodassa, koska se oli akselivaltojen läheisyydessä. Kansakunnan urheus ja rohkeus palkittiin kun, Yhdistyneen kuningaskunnan hallitsija Yrjö VI myönsi valtiolle Yrjön ristin. Tämän tapahtuman muistona kansallislipussa on em. hopeinen kunniamerkki.[1]

Kauppalaivaston käyttämä lippu on erilainen kuin valtiolippu. Siinä on punaisella kentällä isokokoinen ja valkoinen Maltan risti.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Dorling Kinderley Limited, London: Suuri lippukirja, s. 140. Suomentanut Niina Mäki-Kihniä. The Bonnier Group, 2010. ISBN 978-952-220-281-9.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Suuri lippukirja, s.140

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]