Ammonios Hermias

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ammonios Hermias (m.kreik. Ἀμμώνιος ὁ Ἑρμείου, Ammōnios ho Hermeiū, lat. Ammonius Hermiae; n. 440 – n. 520) oli kreikkalainen uusplatonilainen filosofi. Ammonios oli Hermiaan ja Aidesian, jotka myös olivat uusplatonilaisia filosofeja, poika. Hän oli Prokloksen oppilaana Ateenassa ja opetti itse Aleksandriassa suurimman osan elämästään. Hän kirjoitti useita kommentaareja Platonin, Aristoteleen ja muiden filosofien teoksiin.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ammonioksen isä Hermias kuoli tämän ollessa vielä lapsi, ja hänen äitinsä Aidesia kasvatti hänet ja hänen veljensä Heliodoroksen Aleksandriassa. Heidän kasvettuaan aikuisiksi Aidesia muutti poikiensa mukana Ateenaan, jossa he opiskelivat Prokloksen oppilaina. Myöhemmin he palasivat takaisin Aleksandriaan, jossa Ammonios toimi uusplatonilaisen koulun johtajana ja luennoi Platonista ja Aristoteleesta lopun elämäänsä. Damaskioksen mukaan Ammonios teki myönnytyksiä kaupungin kristityille vallanpitäjille 480-luvun lopulla, kun Aleksandrian pakanoita vainottiin. Näin hän saattoi jatkaa luentojaan.[1] Damaskios moitti häntä tästä, mutta ei kerro, millaisia myönnytykset olivat. Kyseessä saattoi olla joistakin tietyistä opetuksista luopuminen.

Ammonios opetti vielä vuonna 515, sillä Olympiodoros kuuli hänen luennoivan Platonin Gorgiaasta sinä vuonna.[2] Ammonios opetti myös Damaskiosta, Asklepios Tralleislaista, Johannes Filoponosta ja Simplikiosta.

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ammonioksen kerrotaan kirjoittaneen useita teoksia. Niistä ainoastaan kommentaari Aristoteleen teokseen Tulkinnasta on säilynyt. Kommentaari Porfyrioksen teokseen Eisagoge saattaa myös olla hänen kirjoittamansa, mutta se on melko turmeltunut ja sisältää myöhempiä lisäyksiä. Ammonios luennoi myös Ptolemaioksen tähtitieteestä ja hänen tiedetään kirjoittaneen tutkielman astrolabista.

Lisäksi tunnetaan Ammonioksen oppilailta säilyneitä muistiinpanoja hänen luennoistaan:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Jones, A. & Martindale, J. & Morris, J.: The Prosopography of the Later Roman Empire, s. 71–72. Cambridge University Press, 1992.
  • Sorabji, R.: The Philosophy of the Commentators, 200-600 AD. Cornell University Press, 2005.
  • Merlan, Phillip: ”Ammonius, Son of Hermias”, Dictionary of Scientific Biography, s. 137. Osa 1. New York: Charles Scribner's Sons, 1970. ISBN 0684101149.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Damaskios: Philosophos Historia, 118B, Athanassiadi.
  2. Olympiodoros: in Gorgias, 199, 8-10.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Blank, David: Ammonius The Stanford Encyclopedia of Philosophy. The Metaphysics Research Lab. Stanford University. (englanniksi)
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Ammonius Hermiae