Astrolabi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Astrolabi (latinaa: Astrolabius = "tähtilevy") on laite tähtitieteellisten havaintojen tekemiseen.

Astrolabin kehitti hellenistisessä kulttuuripiirissä 220 - 150 ekr Apollonios Pergalainen, laite on usein yhdistetty myös Hipparkhokseen. Joskus kunnia laitteen keksimisestä on annettu virheellisesti Hypatia Aleksandrialaiselle. Arabit kehittivät laitetta edelleen varhaiskeskiajalla

Astrolabista johdettiin yksinkertaisempi ja halvempi kvadrantti ja tästä puolestaan oktantti. Kehitys johti lopulta matemaattis-teknisesti varsin kehittyneeseen sekstanttiin, joka oli elintärkeä navigointiväline nykyaikaisen satelliittipaikannusjärjestelmän käyttöönottoon asti.

Astrolabi koostuu neljästä saman akselin ympärillä olevasta osasta. Runkona on pyöreä kotelo (al-umm). Sen sisällä on pyöreä levy (al-muqantar) johon on kaiverrettu korkeuskäyrät. Levyn päällä on yksinkertainen taivaankarttakiekko (al-ankabut). Tämä kiekko on kehikko, josta ojentuu kirkkaimpia tähtiä osoittavat viisarit. Kiekkoon sisältyy myös ekliptikaa esittävä ympyrä, johon yleensä on merkitty eläinradan merkit.

Taivaankarttakiekon päällä on klinometri (arab. alidadi = vars. suuntakehä), jota pitkin voidaan tähdätä haluttuun kohteeseen ja jolla voidaan mitata esimerkiksi kohteen korkeus horisontista. Joissakin tapauksissa tämä osa on astrolabin kääntöpuolella.

Astrolabin kääntöpuolelle on usein kaiverrettu trigonometrisia taulukoita helpottamaan kulmien tulkintaa.

Maailman vanhin astrolabi ja samalla myös vanhin navigointiin käytetty esine löytyi vuonna 2014 vuonna 1503 uponneesta portugalilaisen tutkimusmatkalija Vasco da Gaman laivastoon kuuluneesta Esmeralda-aluksesta. Astrolabi on valmistettu vuosien 1495–1500 välissä. Pronssista valmistetun astrolabin halkaisija on 17,5 senttiä ja se on 2 millimetriä paksu.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

https://en.wikipedia.org/wiki/Astrolabe

Tämä tähtitieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.