Astrolabi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Astrolabi (latinaa: Astrolabius = "tähtilevy") on arabien varhaiskeskiajalla kehittämä laite tähtitieteellisten havaintojen tekemiseen. Se koostuu yleensä neljästä osasta, jotka kiertyvät yhteisen akseli ympäri. Astrolabin idea saattaa olla vanhempi. Joskus kunnia sen keksimisestä on annettu Hypatia Aleksandrialaiselle.

Astrolabista johdettiin yksinkertaisempi ja halvempi kvadrantti ja tästä puolestaan oktantti. Kehitys johti lopulta matemaattis-teknisesti varsin kehittyneeseen sekstanttiin, joka oli elintärkeä navigointiväline nykyaikaisen satelliittipaikannusjärjestelmän käyttöönottoon asti.

Astrolabi koostuu neljästä saman akselin ympärillä olevasta osasta. Runkona on pyöreä kotelo (al-umm). Sen sisällä on pyöreä levy (al-muqantar) johon on kaiverrettu korkeuskäyrät. Levyn päällä on yksinkertainen taivaankarttakiekko (al-ankabut). Tämä kiekko on kehikko, josta ojentuu kirkkaimpia tähtiä osoittavat viisarit. Kiekkoon sisältyy myös ekliptikaa esittävä ympyrä, johon yleensä on merkitty eläinradan merkit.

Taivaankarttakiekon päällä on klinometri (arab. alidadi = vars. suuntakehä), jota pitkin voidaan tähdätä haluttuun kohteeseen ja jolla voidaan mitata esimerkiksi kohteen korkeus horisontista. Joissakin tapauksissa tämä osa on astrolabin kääntöpuolella.

Astrolabin kääntöpuolelle on usein kaiverrettu trigonometrisia taulukoita helpottamaan kulmien tulkintaa.

Maailman vanhin astrolabi ja samalla myös vanhin navigointiin käytetty esine löytyi vuonna 2014 vuonna 1503 uponneesta portugalilaisen tutkimusmatkalija Vasco da Gaman laivastoon kuuluneesta Esmeralda-aluksesta. Astrolabi on valmistettu vuosien 1495–1500 välissä. Pronssista valmistetun astrolabin halkaisija on 17,5 senttiä ja se on 2 millimetriä paksu.[1]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tähtitieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
  1. Upposi Intian valtamereen vuonna 1503 – merenpohjassa maanneesta aluksesta löytyi vanhin koskaan löydetty navigointilaite T&T. Viitattu 26.10.2017. (englanniksi)