Johannes Filoponos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Johannes Filoponos (tunnetaan myös nimillä Joannes Filoponos sekä Johannes Aleksandrialainen) oli merkittävä 500-luvun kristitty filosofi, joka eli noin vuosina 490570. Hänen teoksensa julistettiin pannaan 681, missä ne pysyivät seuraavat 600 vuotta.

Filoponos oli aikansa johtava fyysikko ja loi pohjaa modernille tieteelle, sen kriittiselle ajattelulle ja analyysille. Hän kritisoi Aristoteleen ja Platonin ajattelun virheitä mm. todistamalla heidän gravitaatioteoriansa ja oppinsa tyhjyyden mahdottomuudesta vääräksi. Kyseessä oli kappaleen putoamiskiihtyvyyden riippuvuus kappaleen tiheydestä. Liikelaiksi hän ehdotti hitauden periaatetta (impetusteoria), jonka vaikutuksesta kappaleet jatkavat liikettään.

Filoponos oli Aleksandrian filosofeja ja läheisesti yhteydessä Aleksandrian uusplatonilaiseen koulukuntaan. Nimen kieliopintutkija hän sai kieltä ja kirjallisuutta koskevista luennoistaan. Nimi filoponos ("uurastuksen rakastaja") puolestaan sai alkunsa hänen runsaasta tuotannostaan. Hän kirjoitti ainakin 40 filosofiaa tai teologiaa käsittelevää teosta. Hänen kynästään on peräisin varhaisin säilyt kuvaus astrolabista.

Noin vuoden 1200 paikkeilla Filoponoksen työt löydettiin uudelleen. Ne vaikuttivat mm. Bonaventuran, Gersonidesin, Jean Buridaniin, Nicole Oresmen ja Galileo Galilein ajatteluun.[1]

  • Schmidl, Petra G.: "Mirror of the Stars": The Astrolabe and What It Tells About Pre-Modern Astronomy in Islamic Societies. Teoksessa: Sonja Brentjes ym. (toim.) 1001 Distortions. How (Not) Narrate History of Science, Medicine, and Technology in Non-Western Cultures, s. 173–187. Ergon Verlag, 2016.
  1. Schmidl, 2016

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Wildberg, Christian: John Philoponus The Stanford Encyclopedia of Philosophy. The Metaphysics Research Lab. Stanford University. (englanniksi)