Antikytheran kone

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Antikytheran koneen kaaviokuva.
Antikytheran koneen suurin säilynyt osa.

Antikytheran kone on todennäköisesti muinainen mekaaninen laskukone, jolla laskettiin taivaankappaleiden paikkoja. Sen löysivät vuonna 1902 kreikkalaiset sienensukeltajat Antikytheran saaren edustalta vuoden 80 eaa. tietämillä uponneesta aluksesta. Koneen löytyminen muutti käsityksen antiikin ajan teknisestä osaamisesta, jonka ei oletettu olleen tarpeeksi edistynyttä tämänkaltaisen monimutkaisen kojeen luomiseen.

Antikytheran kone on esillä Kansallisessa arkeologisessa museossa Ateenassa.

Koneen toimintaperiaate[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kone on aikoinaan ollut puisessa laatikossa, jonka rungon mitat ovat suunnilleen 32 × 16 × 10 senttimetriä. Sisällä oleva mekanismi perustuu 32 hammasrattaaseen. Aiemmin oletettiin, että kone sisälsi varhaisen tasauspyörästön, mutta tämä on myöhemmin osoitettu vääräksi[1]. Rakenteen hienouden puolesta konetta voi verrata 1600-luvun kellokoneistoon. Se on kuitenkin kelloa monimutkaisempi, koska hammasrattaat osoittavat tarkasti planeettojen liikkeen. Tämä on vaatinut laitteen suunnittelijalta matematiikan syvällistä osaamista ja hänen on täytynyt olla huippumatemaatikko. Syrakusan siirtokunnassa vaikuttanutta Arkhimedesta on ehdotettu sopivaksi henkilöksi. Antikytheran konetta nimitetäänkin joskus myös Arkhimedeen planetaarioksi.[2]

Vuonna 2002 Lontoon tiedemuseon kuraattori Michael Wright ennallisti laitteen hyvin tarkasti radiologisten tutkimusten avulla, ja se paljasti uusia yksityiskohtia mekanismista. Etupuolella koneessa on asteikko, jolla määritellään auringon ja kuun asema eläinradalla vuoden jokaisena päivänä, ja vastaavasti taustapuolella on asteikot auringonpimennyksille ja kuun vaiheille.

Vuonna 2016 pystyivät New Yorkin yliopiston tutkijat 3D-röntgenskannauksella selvittämään koneen kaikki 82:ssa osassa olevat korroosion tuhoamat tekstit ja näin saatiin selville mitä kaikkea kone teki.[3]

Koneen käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka koneen toimintaperiaate onkin selvitetty, sen tarkoitus on epäselvä. Eräät tutkijat arvelevat konetta käytetyn esimerkiksi uskonnollisten juhlien ajankohdan määrittämiseen, kun taas konetta tutkinut arkeologi Derek De Solla Price on esittänyt, että se olisi ollut näyttelyesineenä julkisella paikalla Rodoksella, joka oli koneenrakennustaidon keskus ja kuuluisa katuja ja toreja koristaneista mekaanisista veistoksista, kuten runoilija Pindaros kuvaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Wright, M T.: Counting Months and Years: the Upper Back Dial of the Antikythera Mechanism. Bulletin of the Scientific Instrument Society, syyskuu 2005, 87. vsk, nro 1, s. 8–13.
  2. Giovanni Pastore. The Recovered Archimedes Planetarium
  3. 2000-vuotiaan "tietokoneen" käyttöohjeet selvisivät viimein – Edessä ollut koko Aurinkokunta Viitattu 28.6.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Antikytheran kone.